Csongor Andrea

TÚLÁRADÁS 

WORLD PRESS PHOTO

TÚLÁRADÁS 

Zavaros folyadékban úszik minden.
Berogyott dúcok, árkok
sejlenek a mélyben,
lesüllyedt barázdák, tekervények között
iszamós szálak sodródnak az iszapban.
Fölé repülök.
A póznáról kisült kábel lóg az árba
– a hídon még araszol némi átmenő forgalom.
Majd lassan visszahúzódik az özön,
a pókhálóvékonyságú hártya megcsillan
és a nyúlós szövedék közt
előbukkan, világít
az infravörös jelzőfénnyel festett tudat,
hogy hozzám tartozol,
hogy vagy,
azután sorban a szavak, képek, arcok.
Tocsogó zsombékok száradnak a fal tövében.

kép | Chad Ajamian: Ausztrál árvizek infravörösben
Elárasztott erdő az új-dél-walesi Mungindiban 2021. április 19-én. Ez a terület természetes medencét alkot, amely hetekre elszigetelheti a távoli közösségeket, így szükségessé válhat az élelmiszer- és gyógyszerellátás sürgősségi légi szállítása.
Ez a sorozat egyedülálló perspektívát nyújt az ausztráliai Új-Dél-Walesben pusztító, közelmúltbeli áradásokról. A légi infravörös képalkotás rózsaszín és vörös színben jeleníti meg a növényzetet, amely éles kontrasztban áll a vizet jelképező kék és ciánkék színekkel. Ezek a képek a katasztrófaelhárítók számára könnyen felismerhetővé teszik az újonnan elöntött területeket, segítve a helyreállítást. A sorozatban szereplő képek az ausztráliai Új-Dél-Walesben pusztító áradások során készültek, amelyek miatt 2021 márciusában 18 000 embert kellett evakuálni. Az árvizek megnövekedett erőssége és gyakorisága a régióban valószínűleg a globális éghajlati válság következménye.
A projekt a DCS Spatial által készített NSW Flood Imagery Viewer programban található nyers adatokból készült adaptációkat tartalmazza, Új-Dél-Wales állam, CC BY 4 licenc.
WORLD PRESS PHOTO kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2023. szeptember 22 – november 5.