Oktatási Program

Oktatási Program

A közhasznú Liget Műhely Alapítvány a Liget folyóirat és könyvek megjelentetése, valamint előadássorozatok szervezése mellett 2008 márciusától adja ki a Szitakötő című negyedévi gyereklapot, mely az integrált ökológiai program alapja.

A programhoz csatlakozó hazai és határon túli általános iskolákban egy osztály diákjai és a résztvevő pedagógusok számára ingyen példányokat (max. 35 db) biztosítunk a negyedévi Szitakötő gyereklapból.

A 48 színes oldalon megjelenő lapban különböző műfajú és tematikájú írások teszik lehetővé a sokirányú alkalmazást. A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek befogadását ingyenesen letölthető segédanyagok segítik. A honlapon hetente újuló kvizjátékok, a lapban kreatív pályázatok várják a gyerekeket és a tanárokat, amelyeken könyveket, tárgynyereményeket, és az együttműködő intézmények által biztosított belépőjegyeket nyerhetik el egyénileg vagy csoportosan. A lapban megjelenő mesék és versek hangos anyagként is elérhetőek.

A magas színvonalú nyomdatechnikai kivitelezésben készülő kiadvány színes fotó- és reprodukció-anyaga a harsány vizuális környezethez szokott gyerekek számára is újdonságot jelent, finomítja látásmódjukat és vonzó alternatívát kínál. A lapban nincs reklám, csupán a cikkekhez kapcsolódóan hívjuk fel a figyelmet egyes tudományos és kulturális intézmények munkájára.

Az újság külső megjelenésével is az “eldobós társadalom” hazánkban még uralkodó szemlélete ellen hat, az elolvasott számokat érdemes megőrizni. Javasoljuk, hogy a példányok maradjanak az iskola tulajdonában, így a gyerekek is jobban vigyáznak rá, és a pedagógusok több osztályban, több éven át hasznosíthatják a folyóiratot.

A programhoz csatlakozó intézményekben tanévente egyszer jelenléti vagy online pedagógus-továbbképzést tartunk, ahol metodikai segítséget nyújtunk az anyagok felhasználásához, és interaktív foglalkozást tartunk a kiválasztott osztály diákjainak. A jelenléti és online képzések, foglalkozások minden érdeklődő számára ingyenesen látogathatóak, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A tanév során folyamatos mentorálást biztosítunk a segtíséget igénylő kollégáknak.

A lapszám kézhezvétele után a pedagógusoknak két és fél hónap áll rendelkezésére, hogy valamilyen formában hasznosítsák a cikkeket, és erről rövid beszámolót küldjenek elektronikus formában. A határidőkről, információkról e-mailben emlékeztetőt küldünk.

A beszámolóhoz szükséges ellenőrzőlap letöltése itt.

A felhasználás pontos módját és tartalmát a pedagógusok döntésére bízzuk, a honlapon található segédanyagok csupán szabadon alkalmazható javaslatok.

Az integrált ökológiai oktatási programban nem csupán környezet vagy más természettudományi szakos tanárok jelentkezésére számítunk, várjuk magyar, történelem, idegen nyelv, informatika, művészeti és egyéb tárgyak oktatóit is.