Z. Karvalics László

A VILLANYKÖRTE VÉGZETES VONZÁSA

A VILLANYKÖRTE VÉGZETES VONZÁSA

Láttatok már nyári estéken a szobában vagy a szabadban kisebb-nagyobb rovarokat és lepkéket ragyogó fényforrások köré gyűlni, hogy ott bódultan repkedjenek? Megfigyeltétek cikázásukat a tábortűz vagy a zseblámpa fényének sugarában? Vajon miért nem tudnak elszabadulni, mitől térnek újra és újra vissza? Miért keringenek megállás nélkül a lámpa körül, vagy rohannak nagyot koppanva egyenesen az izzó, forró üvegbe?

Reinhard Demoll német biológus 1918-ban erre a kérdésre kereste a választ: miért vonzza az apró repülőlényeket a sötétben a lámpa fénye?

Összegyűjtött sok-sok lepkét, és két csoportra osztotta őket. Az egyiket sokáig a sötét szobában, a lámpafény közelében tartotta, a másikat teljes sötétségbe zárta. Aztán mindet kiengedte, s megfigyelte, hogy a fény közelségéhez szoktatott lepkék azonnal a villanykörte felé repültek, ám a többiek szétszóródtak a szobában. Amit felismernek, oda törekszenek – vonta le a következtetést. Amikor világosban a Nap fénye egyenletesen megvilágítja a teret, minden részlet jól látható, szükségtelen a Naphoz közelíteni. Ám sötétben csupán a lámpa közvetlen környezete látható, mint az éjszakai ég legfényesebb pontja, így arra veszik az irányt.

Csakhogy a Nap felfoghatatlan távolságból pislog, a villanykörte meg nagyon közelről. Így aztán sok rovarnak állandóan módosítania kell a röppályáját, hogy változó pozíciója ellenére mindig ugyanabból a szögből lássa a fényes igazodási pontot. Ezt látjuk mi körözésnek, keringésnek.

Vannak, akik úgy gondolják, más rovarok a hő miatt igyekeznek a fény felé. Néhányan feltételezik, hogy a csöppnyi állatok olyan virágnak hiszik az izzószálat, amelyik az ultraviola tartományban sugároz. És még olyan elképzelés is akad, hogy a nőstény molylepkék által kibocsátott nemi illatanyag, a feromon fényével keverik össze. Bármi is az igazság, alig vagyunk közelebb hozzá, mint száz éve, Demoll kísérletei idején.

Tervezzetek saját kísérletet! Hogyan keresnétek választ a kérdésre? Gondoljátok végig, milyen lehetőséget kínál a modern technológia (például az izzó fényereje távolról vezérelhető; webkamerával rögzíthetitek a történteket). Ne feledjétek: a különböző rovarok viselkedése eltérő lehet, tehát egyszerre csak egy fajtával érdemes kísérletezni. De melyikkel? És hogyan lehet befogni őket?

(A folytatás az őszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: