Hollós Máté

KARMESTERI JOGAR

KARMESTERI JOGAR

Láttál már nagy zenekar élén karmestert, kezében pálcával? A rábízott 60–80, néha kevesebb, de olykor sokkal több zenészt azzal a vékony kis pálcával irányítja – mint egy királyi jogarral. A régi időkben nem pálcát lengettek a karmesterek, hanem vastag, súlyos, ember nagyságú bottal ütötték a ritmust. Megesett, hogy nemcsak a ritmust ütötte valaki, hanem eltalálta a saját lábujját is a nehéz szerszámmal. Az olasz származású francia barokk zeneszerző, Jean-Baptiste Lully (ejtsd: zsan-báptiszt lülli) egy ilyen ütés okozta seb vérmérgezésébe halt bele. Ha elmégy a budapesti Liszt Múzeumba, ott láthatod Liszt Ferenc karmesteri pálcáját – az már nem veszélyeztette a lábat, de vastagabb faragott bot lévén, még komoly súlya volt.
a zene alapja az idő
Miért kell a karmester kezébe bot? Hogy a zenész úgy érezze, akár képletesen is megfenyítheti, aki dirigál neki? Nem. A bot hegye jobb tájékozódási pont a zenésznek, mint a karnagyi kéz mozdulata. Pontosabban követheti, hol tart a zene folyamata. Hiszen a zene alapja az idő, az ütemet mérő ütések – idegen szóval a metrum –, tudni kell, hogy 4/4-ben vagyunk, vagy 3/4-ben, netán 6/8-ban. A zenekar különböző szólamainak eltérő pillanatokban kell belépniük, amit vagy mutat nekik a karmester, vagy követve metrizálását – időmérő mozdulatait – a zenész olvas le a kezéről, még könnyebben a pálcájáról. Akadnak ugyan karmesterek, akik nem használnak pálcát, a kóruskarnagyok sohasem, ám a zenekart irányítók többsége ezzel vezényel.

Tehát olyan a karmester, mint a közlekedési rendőr, és mozdulatát követve tudhatja a zenész, hogy neki éppen „zöld a lámpa”, vagyis játszania kell, esetleg piros, és abba kell hagynia a játékot?

Korántsem. A karmester jobb keze látja el ezt a „rendtartó” szerepet, a bal azonban arra ad iránymutatást, hogy milyen hangulatot sugározzon a zene: szomorút vagy jókedvűt, a mérőütésekhez szigorúan alkalmazkodót vagy kissé szabadabbat, szélesebb dallamívekkel, kitárulkozóbb lélekkel szóljon, esetleg épp halkabb legyen vagy erősítse a hangot. Nincs mindez a kottában? Persze, hogy ott van, de ahol sok szólamból áll össze a muzsika, ahol mindenki rész az egészben, ott kell, aki összefogja, irányítja a közös munkát. (Érdemes megpróbálnod – nem is feltétlenül zenéhez igazodva – hogy a két kezeddel egy időben különböző mozdulatokat teszel. Szimmetrikusan mozogni könnyű, de folyamatos mozgásban mást mutatni jobbal és ballal, komoly testi és agyi ügyességet igényel.)

(A folytatás az őszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: