Németh Bálint

PILLANATSZORÍTÓ

PILLANATSZORÍTÓ

A pillanatszorítót egy harapófogó és egy felfújható medence között találtam a reklámújságban. Nem írják, mire jó, de szerintem magától értetődő: a számunkra érdekes vagy fontos pillanatok meg-szorítására, rögzítésére, nehogy elillanjanak. Olyan mozdulatlanok lesznek, akár a tűvel átszúrt pillangók az albumban, de szegény pillangókkal ellentétben a pillanatok nem pusztulnak el attól, hogy rögzítjük ezeket: elevenek maradnak és örökké tartók.

A pillanatszorítót persze nem szabad összekeverni a pillanatragasztóval: arról csak a buták hiszik, hogy eltört vagy szakadt pillanatokat helyre lehet hozni vele. Igazából csak ilyen-olyan kacatok javítására jó, a széthullott, elrontott pillanatokat sajnos, már nem ragasztja össze semmi − legfeljebb elfelejthetők.

A reklámújság szerint 15 cm-es és 30 cm-es kiszerelés kapható a pillanatszorítóból, a 15 cm-es 499 Ft-ba, a 30 cm-es 599 Ft-ba kerül.

A 15 cm-es pillanatszorítóval, gondolom, csak egyszerűbb, rövidebb pillanatokat ejthetnék foglyul − mint amikor elmajszolok egy kocka csokoládét, vagy anya megdicsér, mert kivételesen időben megcsináltam a leckét.

A 30 cm-es kiszerelés minden bizonnyal hosszabb, összetett pillanatokkal is megbirkózik, amilyen például a hallgatás volt, amikor Kriszti az iskolából hazafelé megkérdezte, mit szeretnék legjobban az életben.

Szerintem létezik 450 cm-es pillanatszorító is − kell, hogy létezzen. Csak azt már nem tüntetik fel az újságban, mert túlságosan drága, amolyan luxusváltozat. Úgy képzelem, egy ilyen pillanatszorító elbánna a születéssel és a halállal is.

(A folytatás az őszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: