Varga Zoltán Zsolt

MEZEI FUTÓVERSENY

MEZEI FUTÓVERSENY

Borzas és Medvenc egy vasárnap délután az erdő szélén sétálgatott. Bagoly – szokásához híven – a magasból követte a két jóbarátot.

A mező felől hirtelen vad kutyacsaholást hallottak. Nézték, ahogy Puskaravasz kétségbeesetten, cikcakkban menekül egy városi kutya elől. A cseles rókának sikerült becsörtetnie az erdőbe.

– Huh, megint… én nyertem… a mezei futóversenyt…, de most nagyon… rezgett a léc… – fulladozott.

– Mezei futóverseny? Jó ötlet. Rendezzünk az erdő összes lakójának mezei futóversenyt! – ajánlotta Borzas.

– Már akinek kedve van hozzá. Nekem nincs – szabadkozott Medvenc.

– Mi, madarak repülhetünk a versenyen? – érdeklődött Bagoly.

– Repülőversenyen igen, csakhogy ez futóverseny lesz – szögezte le Borzas.

– Én biztosan indulok… edzésben vagyok… ez már a harmadik versenyem… volt a héten – lihegte Puskaravasz.

Medvenc összehívta az erdei gyűlést, hogy meghirdesse a másnapi versenyt. Sokan jelentkeztek. A polgármester kijelölte a pályát.

– Itt van a startvonal. Látjátok azt a magányos tölgyet? Azt kell megkerülni és ide visszafutni, itt feszítjük ki a célszalagot. Én leszek a bíró, Bagoly pedig a segítőm.

Farkas nem ment el a gyűlésre, de Görény mindenről tájékoztatta.

– Indulunk a versenyen, és legyőzzük a növényevőket!

– De Őz, Szarvas és Nyúlánk borzasztó gyorsak – vetette ellen Vadmacska.

– Majd egy kis trükkhöz folyamodunk. Hagyjuk, hogy a tölgyig fussanak. A fa mögött éjjel mély csapdát ásunk, gallyakkal letakarjuk, ők meg szépen belepotyognak. Hiéna gyorsan befedi a nyílást, mi meg befutunk a célba.

A ragadozók éjjel megásták a csapdát a tölgyfa mögött és befedték vékony gallyakkal. Medvenc kora reggel bejárta a pályát. Kis híján belezuhant a csapdába, de még idejében sikerült fél tappancsát kirántani a gallyak közül. Eltrappolt Puskaravaszért és Borzasért.

– Puskaravasz, szagold ki, kik ásták a csapdát!

– Farkas, Hiéna, Sakál, Görény, Nyérc és Vadmacska, szóval a Farkas-banda – jelentette a róka.

– A verseny két óra múlva kezdődik. Szerintem hamarosan itt lesz valamelyik bandatag.

Amikor Hiéna megjelent, a polgármester azonnal elfogta.

– Borzas barátom! Mivel én vagyok a verseny bírája, Puskaravasz pedig indulni szeretne, te maradsz itt a fa mögött. Először befedjük vastag ágakkal a gödröt. Biztos, hogy Szarvas, Őz és Nyúlánk érnek ide legelőször. Miután áthaladtak a csapda felett, kicseréled a fedést a vékonyabb ágakra, Farkas és bandája meg szépen belepotyog a gödörbe!

Felsorakoztak a versenyzők. Az utolsó pillanatban Csiga is rajthoz állt.

– Ez komoly? – képedt el Nyúlánk.

– Szerintem nem egymással, hanem önmagunkkal versenyzünk – felelte Csiga. – Szeretném megdönteni a gyorsasági rekordomat, ami egy milliméter másodpercenként.

Futrinka odaszólt Nyestnek.

– Nem vinnél el egy darabon? Elférnék a bal füledben.

– Szívesen, nem hátráltatsz a futásban – válaszolta, és máris felkapta Futrinkát.

Ebben a pillanatban vakondtúrás emelkedett a rajtvonalnál, és kibukkant Vakond.

– Fél nap ástam a nejemmel. Szeretném én is lefutni a távot a föld alatt.

– Rendben, de a táv felénél, még a tölgyfa előtt, fel kell bukkannod, hogy ellenőrizzünk – szólt a gyanakvó Medvenc.

Elindult a verseny. Szarvas, Őz és Nyúlánk értek először a tölgyfához. Borzas ezután gyorsan kicserélte a gödör tetején a fedést. Farkas és bandája meg, ahogy eltervezték, belepotyogott a csapdába. A bronzöntő villámsebesen visszarakta a vastag ágakat, így a többiek simán átfutottak.

Az állatok ebben a sorrendben érkeztek célba: Szarvas, Őz, Nyúlánk, Vakond, Nyest, Puskaravasz, Gyík, Fogoly, Futrinka. Csiga még a tölgyfáig sem jutott el addig.

– Kihirdetem a végeredményt! – emelkedett szólásra Medvenc. – Első helyezett Gyík, második Nyúlánk, harmadik megosztva Fogoly, Puskaravasz és Vakond.

– De hát mindenki láthatta, hogy az agancsommal én szakítottam át a célszalagot! – méltatlankodott Szarvas.

– Te meg Őz sokkal nagyobbak vagytok, mint Puskaravasz, Nyúlánk meg Fogoly, Gyíkról nem is beszélve. Fogolynak ráadásul csak két lába van, nem igazságos azonos mércével mérni.

– Hú de jó, hogy nem indultam, semmi esélyem sem lett volna! – sóhajtott Százlábú.

– De hol vannak Farkasék? – kérdezte Sas. – Hiszen láttam őket elindulni.

– Farkas és bandája kiestek, mert beleestek egy gödörbe. Beteljesedett rajtuk a mondás: Aki másnak vermet ás, maga esik bele – nevetgélt Borzas.

– És én miért nem lettem érmes? Hiszen körülbelül akkora vagyok, mint Nyúlánk meg Puskaravasz, és velük értem célba! – érdeklődött Nyest.

– A csalási kísérleted miatt. Bogarat ültettél a füledbe, amikor elvitted Futrinkát a táv háromnegyedéig. Mindkettőtöket kizárom
a versenyből.

– Akkor én második helyezést érdemlek! Kisebb vagyok Nyúlánknál és közvetlenül mögötte értem célba! – zsörtölődött Vakond.

– Hát éppen ez az! Gyanúsan gyors voltál. Puskaravasz, szaladj a tölgyfához, szagold ki, mi történik ott!

Puskaravasz térült-fordult és máris jelentette:

– Vakondné szagát érzem.

– Aha! Te el sem indultál, itt várakoztál, a nejed meg eleve a tölgyfa környékéről startolt. Nemhogy a második, a harmadik helyet sem kapod meg!

A mezei futás a díjkiosztással ért véget. Miután Gyík megkapta az arany-, Nyúlánk az ezüst-, Fogoly és Puskaravasz pedig a bronzérmet, Borzas szót kért.

– Javaslom, hogy Csiga legyen a verseny tiszteletbeli győztese, annak ellenére, hogy még most sem ért a tölgyfához. El mert indulni, pedig nincs lába, és sikerült megdöntenie egyéni gyorsasági csúcsát. Másfél millimétert haladt másodpercenként!

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: