Vibók Ildi

ROBOTOK ÉS ÁLLATOK

ROBOTOK ÉS ÁLLATOK

Amikor kiderült, hogy Nagypapi szombaton nem az Állatkertbe visz, hanem a Szuper Szerkentyűk bemutatójára, kicsit elszomorodtam. Mert az állatok sokkal, de sokkal érdekesebbek a szerkentyűknél. De Mami azt mondta, szerinte megbízhatok Nagypapiban, mert vele még soha nem unatkoztunk. És Maminak igaza volt, mert kiderült, hogy a Szuper Szerkentyűk valódi robotika kiállítás, és még az állatok sem hiányoznak róla! Mert már van egy csomó robot, amit róluk mintáztak.

Te tudod, miért csinálnak olyan robotokat, amik létező állatokra hasonlítanak? Én azt hittem, azért, hogy a valódi állatokról még többet tudhassunk meg! A robotállatok beépülnek közéjük, akár a titkos ügynökök, és a kameráikon keresztül megfigyelhetjük, mit csinálnak a valódiak. De hamar kiderült, hogy ez nincs mindig így.

Először egy ROBOT KÍGYÓt néztünk meg, ami ugyan karcsú volt és hosszú, de szerintem egyáltalán nem hasonlított igazi kígyóra. Egészen addig, amíg meg nem mozdult, mert akkor rögtön látszott, hogy éppen olyan ügyes. Apró résekbe is könnyedén besiklik, és pont úgy kapaszkodik, mint a mi Hettink, aki egy királypiton. Csakhogy Hetti egész nap heverészik, a robot kígyó meg, ha kell, olyan szorgalmas, mint egy mentőkutya. A segítségével bajba jutott emberek után kutatnak. Például barlangászok után, akik a szűk barlangokban rekedtek, vagy olyan sebesültek után, akik egy robbanást vagy földrengést követően a romok közé szorultak.

Azután következett a ROBOT ANGOLNA. Nagyon hasonlított a robot kígyóhoz, csak ő a vízben segít az embereknek. Képes leúszni a tenger mélyére, és a rajta lévő kamerával képeket küldeni. Amikor ki kell deríteni, hogy például egy – a tenger fenekén lefektetett – vezeték pontosan hol hibásodott meg, vagy mi minden maradt meg egy rég elsüllyedt hajóroncsból, búvárok helyett a robot angolna merül a veszélyes mélységbe. De mást is tud. Mivel olyan csendesen siklik, mint egy valódi angolna, a többi állat észre sem veszi, így a segítségével a tudósok sok új információt szerezhetnek a tengeri élőlények viselkedéséről.

És persze ott vannak a REPÜLŐ ROBOTOK. Némelyik olyan apró, akár egy szitakötő, vagy akkora, mint egy denevér, és olyan ügyesen is repül. És közben küldi a képeket, mint a robot angolna vagy a kígyó.

Az én kedvenc robotállatom nem a tudósoknak segít, és nem küldözget képeket sem. Tombotnak hívják, és pont úgy néz ki, mint egy igazi kutya! Mint a szomszédban Julcsi kölyök labradorja! És éppen olyan aranyos! Ha valaki megsimogatja, rögtön csóválni kezdi a farkát, és forgatni a fejét, és a szeme is csillog. És ez nagyon fontos, mert a ROBOT KUTYA dolga, hogy kutya legyen. Mert kiderült, hogy az állatoknak nem kell semmit csinálni, elég, hogy vannak, és szerethetjük őket. És ettől a szeretettől a betegek könnyebben meggyógyulnak, és a bánatosak meg könnyebben megvigasztalódnak. De van, akinek nem lehet saját állata, mert már túl idős, hogy gondozni tudja. Vagy túl beteg, és vigyáznia kell a fertőzésekkel. Vagy allergiás. De azért jól jönne egy terápiás állat, és ezért fejlesztették ki Tombotot. Hogy nekik is legyen kit szeretniük.

Nagypapi meg én abban egyetértettünk, hogy a kiállítás legszuperebb robotja Kaspar volt. Pedig Kaspar nem hasonlít egyetlen állatra sem. Ő egy amolyan humanoid. Vagyis ember formájú robot. Pontosabban olyan, mint egy gyerek. És úgy is viselkedik. Beszél hozzánk és énekel, és még játszani is tud, pedig Kaspar egyáltalán nem játék. Igazán fontos feladata van! Azoknak a gyerekeknek segít játszani, beszélgetni, ismerkedni, akiknek ez maguktól nagyon nehezen megy. Mert például szuper érzékenyek. De Kaspar igazi jó barát, és ha rajta begyakorolják, hogy milyen jó másokkal együtt játszani, vagy beszélgetni, vagy együtt csinálni dolgokat, utána már könnyebben barátkoznak a nem robot gyerekekkel is! És ez a legjobb az egészben!

Kapcsolódó segédanyagok: