Németh István

AZ ÖRDÖG PATKÓJA

AZ ÖRDÖG PATKÓJA

Élt egyszer egy szegény legény, akinek minden vagyona hét szép tyúkocskája volt. Ott kapirgáltak napkeltétől napnyugtáig a ház körül, és tojtak a legénynek annyi tojást, hogy a mindennapi betevőn kívül néhanapján még a piacra is futotta. Esténként, amikor a legény az egész napi kaszálás után hazaérkezett, kiszedte a tojásokat a békésen üldögélő tyúkocskák alól.

Történt egy este, hogy hiába keresgélt, egyetlen tojást sem talált. Megijedt, vajon mi lehet az ő tyúkocskáival, de mindegyik egészségesnek tűnt. Csakhogy ugyanez történt másnap és harmadnap is. Elfogyott a pár tojás, amit a piacra szánt a legény, negyedik nap már étlen kaszált a búzamezőn. Ötödik nap reggel arra gondolt, ha ma este sem lesz tojás, nem tehet mást, az egyik tyúkocskát kell kondérba raknia.

Bánatosan kaszált, de mit ad Isten, egy vágásnál kőbe ütközött a kasza, és a legény erős kezében azonnal ketté is törött. Mit volt mit tenni, félbe kellett hagynia a munkát, elindult haza másik kaszáért.

A hazafelé vezető homokos úton patkó nyomát pillantotta meg, ami éppen a háza felé mutatott. Tudta már, hova tűntek a tojások!

Kapcsolódó segédanyagok: