Kovács Zoltán Tibor

BOSZORKÁNYOS ÜZLET

BOSZORKÁNYOS ÜZLET

– Este örömmel, reggel körömmel… – motyogta a boszorkány mosolyt erőltetve az arcára ezeréves rézüstje reggeli mosogatása közben, amikor a hét törpe kopogtatott az ajtaján.

– A koboldokkal!

– A bányánkból!

– Aranyat!

– Rubintot!

– Gyémántot!

– És topázt cseréltünk!

– Erre a működésképtelen varázsiránytűre!

– Segítesz megjavítani? – kérdezte végül egyszerre és izgatottan a hét törpe.

– A növények élete csupa körforgás – válaszolta a boszorkány gazos kertjére nézve. – A magok kicsíráznak és szárba szöknek. Bimbózva virágba borulnak és illatozni kezdenek. Majd új magokat hoznak, elhervadnak és letörnek.

A hét törpe egyből megértette, mit szeretne a boszorkány a javításért cserébe, így azonnal ásót, gereblyét, lapátot, locsolókannát, lombseprűt, ollót és talicskát ragadtak és szorgosan dolgoztak is a boszorkány kertjében. A boszorkány elégedetten mosolygott.

Délutánra a hét törpe végzett a kert rendbetételével. A boszorkány odaadta a megjavított varázsiránytűt, és elmagyarázta, hogy a mutatója mindig arra irányul, amire a kézben tartója a legjobban vágyik. Ám amikor az pontosan előtte van, az iránytű megkergül és összevissza forog. A törpék megköszönték a segítséget, majd rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy nyomban kipróbálják. Megfogadták, hogy mindannyian ugyanarra gondolnak: még több varázsholmira!

Néhány pillanat múlva az iránytű határozottan egy pont felé mutatott a Széle-hossza-nincs erdőben. A hét törpe elindult arra, és nemsokára régi barátjukhoz, a varázsló házához érkeztek, de ő éppen nem volt otthon. A hét kéz tehát ismét megfogta a varázsiránytűt, és a törpék ismét ugyanarra gondoltak. Így jutottak el az egy-, két-, három-, hét-, és tizenkét fejű sárkányok eldugott és kincsekkel teli barlangjaihoz, amiket álmatlan sárkányok őriztek… A koboldok csapdákkal körülvett sziklaüregeihez… A dzsinnek megközelíthetetlen tárnáihoz… A gombatündér baljóslatú odújához… A manók titkos hasadékához…

Számtalan varázslatosan veszélyes helyre ellátogattak, de mindenhol éber őrökbe botlottak, így sehol nem jutottak újabb varázsholmihoz. Végül az iránytű visszavezette őket a boszorkány házához. A boszorkány éppen a harmadik súrolókeféjét tette tönkre a még mindig koszos ezeréves rézüstjén, amikor észrevette a fáradtan távolodó hét kis alakot – meg a kerítésére akasztott varázsiránytűt.

Bosszúsan hümmögött, mert a múltkor beázott háztetőt is a hét törpével akarta megjavíttatni, nem beszélve a tél közeledtével ugyancsak esedékes kéménytisztításról. Félbehagyta a mosogatást és felmászott a padlására, hogy keressen egy nem működő varázsholmit a kacatjai között, amit elcserélhet a koboldokkal valami sokkal értékesebbre. Azok persze eladják a törpéknek, akik majd eljönnek és a javításért cserébe átnézik a tetőt és kitisztítják a kéményt. Keze ügyébe akadt egy rozoga varázsporszívó, amit kicsit megrágott az egér.

– Ez jó lesz – mormogta a boszorkány és elindult a koboldokhoz, hogy nyélbe üsse az újabb üzletet.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: