A szerk.

ÚJ E-KÖNYVÜNK | EGY ORSZÁG GYÓGYÍTÁSA

ÚJ E-KÖNYVÜNK | EGY ORSZÁG GYÓGYÍTÁSA

Megjelent Levendel László | Egy ország gyógyítása című válogatott esszékötete.

A változtatáshoz, a jobbításhoz nem az elpusztulttól, azok újra és újra elsorolásától kell elindulni, hanem a még megmaradt, megszerzett, megedzett – egyedileg nagyon különböző – emberi értékektől. És ilyeneket a szegények is birtokolnak! Ezért nem hiszek az általános, mindenkire érvényes, kincstári ihletésű szociális intézkedések hatékonyságában, sokkal inkább az egyedi emberismereten alapuló szolidaritás erejében.”

A kötetben igyekeztünk a „többdimenziós“ orvosi pálya alakulását követni: hogy mindig országos és egyetemes bajokra mutatott úgy, hogy közben az egyes emberre figyelt. A gondozói hálózat építése, az egész egészségügyet reformáló javaslatai-kísérletei közben mindig konkrét személyeket gyógyított.

Szorongató a könyv aktualitása, hiszen valamennyi betegség, társadalmi baj statisztikai előfordulása durván megnőtt. KSH adat, hogy 1990-ben a nem tbc-s tüdőbetegek száma 177 565 volt, 2018-ban 880 901. Az alkoholisták számáról nincsen megbízható adat, mert mindazokat az intézményeket és támpontokat, amelyek létrejöttéért Levendel László évtizedekig küzdött, fokozatosan elsorvasztották, megszüntették. Alkohológiai szakemberek szerint jelenleg a magyarországi lakosság közel 10%-a alkoholbeteg, de még a halálozási mutatók is torzítanak, hiszen belgyógyászati problémává változtatják az alapbetegséget. A hajléktalanság gyakoriságáról pedig, legújabb kori kriminalizálása miatt is, kevesebbet tudunk, mint harminc évvel ezelőtt.

Bízunk abban, hogy az írások szenvedélyessége, a magyar történelem és kultúrtörténet legszebb reformjavaslatait idéző tenni akarása segíthet elmozdulni a holtpontról.

A könyv itt ingyenesen letölthető.