A szerk.

SZITAKÖTŐ IRODALMI KALANDTÁBOR 2019

SZITAKÖTŐ IRODALMI KALANDTÁBOR 2019

A Szitakötő folyóirat irodalmi tábora gyerekeknek

Életkor: 12 – 18 év között
Helyszín: Ifjúsági szálláshely [8127 Aba, Kisfaludy u. 12.]
Időpont: 2019. június 24–28.

Táborvezetők:
Horgas Judit – szerkesztő, tanár
Szabó Attila – író, dramaturg, drámatanár

Táborunkat irodalomkedvelő fiatalok számára hirdetjük. Azoknak, akik nemcsak olvasni szeretnek, de maguk is próbálgatják az írás mesterségét. Akiknek fontos, hogy írásaikat megosszák másokkal, beszélgessenek róluk; játékos formában próbálkozzanak különféle írástechnikákkal. Kalandozunk, beszélgetünk, vitatkozunk, hagyjuk hatni magunkra – magunkat.

Az idei tábor főtémája a SOROZATOK:

Sorozatokban élünk, egyik nap a másik után, sorozatokat nézünk, sorozatokat olvasunk. A vámpírhistóriák, varázslóiskolák, képzeletbeli lények beépültek mindennapjainkba, filmekből, könyvekből, táskákról, pólókról néznek vissza ránk, itt élnek velünk. Vajon miért ennyire érdekesek? Miért pakoljuk át a hősöket egyik történetből a másikba, a régi mitológiák alakjai miért lesznek újra kortársaink? Táborunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Sorozatosan.

Foglalkozások:

Kreatív írás
Hozzuk ki magunkból a bennünk lévőt! Ismerjük meg a szabályokat, hogy aztán jól áthághassuk őket! A művészeti írást fejlesztő technika a saját véleményre, a nyelvi-stilisztikai választékosságra, a spontaneitás erősítésére helyezi a hangsúlyt. A világ szavakból áll – s nekünk nincs más dolgunk, mint a szavakat egymás után rakni, és írni egy mindig új világot.

Kalandozás
Hogy ne csak az agyunkat és a szánkat mozgassuk, és megismerkedjünk egymással, minden napra tervezünk kalandtúrát, mókás ügyességi játékokat, és sok-sok nevetést.

Verselemzés, meseelemzés
Írástechnikai, módszertani elemzésekkel, stílusok, műfajok bemutatásával dolgozunk, általában konkrét szövegeket használva. Előtérben a kortárs irodalom! A véleményformálás mellett a dramaturgiai szerkezetek felismerése, a szókincsbővítés és a stílusgyakorlat a legfontosabb.

Láss, ne csak nézz!
Azaz miről ír a költő, író? Hogyan választ témát? Hogyan választja a téma őt? Beszélgetés a földön heverő témákról, a minket érdeklő témákról, a verssé, novellává, mesévé váló témákról. Nézzünk körül! Ki mire kíváncsi a környezetéből? Mit tud művé formálni?

A táborhoz kapcsolódó vers- és meseíró pályázat itt elérhető.

A tábort szervező Liget Műhely Alapítvány Akkreditált Kiváló Tehetségpont.

A tábor ára teljes ellátással, napi ötszöri étkezéssel 32 000 Ft.

Utazás egyénileg vagy Budapestről csoportosan vonattal.

Jelentkezni az [email protected] email-címen lehet.

A tábori költség első részletét, 20 000 Ft-ot 2019. május 24-ig kell befizetni az alábbi számlaszámra:

LIGET MŰHELY ALAPÍTVÁNY
MagNet Bank 16200137-18534788-00000000
(megjegyzésbe: Szitakötő tábor és a résztvevő neve)

kép | shutterstock.com