Varga Zoltán Zsolt

A JELENTÉSE Z-NEK

Ács József Összeesküvések című könyvéhez

A JELENTÉSE Z-NEK

Tisztelt Uram,

ha nem bánja, Z-nek nevezem, hogy el tudjam képzelni Önt. Magas, enyhén pocakos, erősen kopaszodó, szemüveges emberként látom magam előtt. Elnézését kérem, ha tévednék.

Tisztelt Z! B – akiről a későbbiekben még bővebben írok – ültette a bogarat a fülembe, hogy írjak Önnek jelentést arról, ami az elmúlt napokban az elmegyógyintézetben történt. Miután hazaértem onnan, hirtelen belém hasított a felismerés, hogy ha már két oldalnak kell lennie, irányítóknak és irányítottaknak, én inkább az előbbiekhez tartoznék.

Szeretnék láthatatlanná válni, mint Önök, és a háttérből irányítani az embereket.

Felvételemet kérve küldöm ezt a jelentést, remélem, jó hasznát veszik.

Az intézetben két gyanús figurával találkoztam a betegek között, a már említett B-vel, valamint C-vel. Véleményem szerint rövid távon B, hosszabb távon C a veszélyesebb Önökre nézve. B neveket akar, a társaság tagjainak neveit, és attól tartok, ha valóban nevekre bukkan – legyenek azok akár ártatlanok nevei –, a cselekvés mezejére lép. Őrült, bármire képes. Azt hiszem, véres napoknak néznénk elébe. Mérnök, bombákat is tud gyártani. Az ő esetleges akciója azonban egyszeri, egyedi eset. C viszont olyan szuggesztív erővel terjeszti paranoid tévhiteit, hogy a későbbiekben akár az orvosokat is megfertőzi.

a kiiktatás több módozata

Mindkét beteg mielőbbi likvidálását javaslom. Nagy megtiszteltetés lenne számomra, ha ezzel a feladattal engem bíznának meg. Bármikor újra jelentkezhetek az intézetben, F doktor valamiért mindig befogad, pedig tudja, hogy tudom, hogy tudja… Meglehetősen sok kémfilmet láttam, tisztában vagyok a kiiktatás több módozatával. B-t nagyon könnyű lenne tőrbe csalni, és egy tompa tárggyal hátulról ártalmatlanná tenni, C-vel már nehezebb a helyzet, folyton a háta mögé néz. Szívem szerint megmérgezném, C azonban annyira gyanakvó, hogy semmit nem vesz a szájába, amiről nem teljesen biztos, hogy tiszta. Sohasem issza meg a brómos teát, amit N nővér hoz, és rendszeresen kicseréli az elé tett ételeket valamelyik bamba szomszédjáéval.

Az ő esetében a legcélravezetőbb, ha ráveszem, hogy megölje magát. Azt hiszem, képes lennék erre, C már így is rettentően feketén látja a világot, csak egy apró lökés hiányzik, hogy állandó menekülése a vélt ellenfelek elől az életből meneküléssé váljon.

Térjünk át az orvosi gárdára. F mindenekelőtt azért gyanús nekem, mert újra és újra befogad az intézetbe, noha tudja, hogy az általam felállított kórkép, hogy „mániás depressziós” vagyok, hamis. Mi a célja? Milyen erőket szolgál? Hiszen valódi őrültek helyét foglalom el ezekben az amúgy is forráshiányos időkben, amikor sorra rúgják ki a személyzet tagjait.

shutterstock 1074568685

F azonban eltörpül H-hoz képest, aki azt állítja magáról, hogy a disszertációját írja. Hiszi a piszi! Nyilvánvaló, hogy részletekbe menő felmérést készít, velem kezdte. Bizonyos vagyok benne, hogy végigmegy mindenkin. Hogy milyen szervezet nevében, azt nem tudom, de ha visszamennék az intézetbe B-t és C-t kiiktatni, ennek kiderítésére is sort kerítenék.

irányelvek

Tisztelt Z! Fontos kérésem is van. Amennyiben tagjaik közé választanának, kérem, adjon számomra irányelveket. Milyen célok érdekében munkálkodnak? Könnyebben végezném feladataimat – például a likvidálást –, ha határozott cél lebegne a szemem előtt. Meggyőződésem, hogy az Önök céljai valójában magasztosak, csak egyelőre nem válogathatnak az eszközökben, hiszen oly nagyszámú sötét erő gyülekezik mindenütt, képesek a falak repedéseiből kiszivárogni, és az asztalon felejtett maradékokból táplálkozni.

Tisztelt Z! Még egyszer kérem, hogy fogadjanak be maguk közé, és bízzanak meg B, C és ha fény derül H üzelmeire, az ő kiiktatásával is.

Maradok őszinte híve: A

kép | shutterstock.com

Ács József: Összeesküvések

Lipták Ildikó: Rosszabb is lehetett volna

Bacsák Dániel: „Őrült beszéd, de van benne rendszer”