Hollós Máté

Zene páncélban

Zene páncélban

Improvizáció – hallottad már ezt a bűvös szót? Rögtönzést jelent.

Lehet zenét rögtönözni? Ezt talán nem is kérdezi az a gyerek, aki már kicsi korában dúdolgat „saját” dallamokat, aztán meg zongora mellé ülve próbálgatja a hangzásokat. Ez a mély dörmögő talán egy medve? Az a magasan cincogó meg kisegér? És mi történik, ha a kisegér találkozik a medvével? Harcba szállnak? Barátkoznak? Megeszi a medve a kisegeret? Általában ilyesmikkel próbálkozik a billentyűsorral ismerkedő kislány, kisfiú.

Azután esetleg hangszert tanul, s megérti, hogy nem szabad eltérni attól, amit kottafejekkel lejegyeztek. Amit a zeneszerző kompozícióba rögzített. Komponálni azt jelenti: összerakni. Sok idegen nyelvben a zeneszerző foglalkozásának neve összerakó. Magyarul megmosolyognánk, ha valaki azt mondaná, Bartók Béla nagy összerakó… De az is gyakran viccelődés tárgya, hogy a zeneszerző vajon honnan „szerzi” a zenét? Mintha elcsenné valahonnan.

A zeneszerzőnek eszébe jutnak dallamok, amelyeknek ritmusuk és hangszínük van. Mindez harmóniává áll össze. A dallamok olyasféle szereplők, mint a regényalakok. Most kaland vár rájuk, aztán megpihennek, itt szomorúak, ott harciasak, amott féktelenül vidámak. Formálja őket a zeneszerző, több dallamot – más szóval témát – állít szembe és kever egymással. Így meg úgy rakja össze, építkezik belőlük, mintha egy lovagra rakosgatná a páncélját: ide kerül a sisakharang, oda a mellvért, a kesztyű… Ettől alakul ki egy történetet elmesélő muzsika – mondjuk a Péter és a farkas Prokofjev művében. Van olyan zene, amelyik nem követ történetet, mi mégis könnyen beleképzelünk efféle tartalmat. Persze az író nem kapkod, amikor regényt ír, sőt, előre meggondolja, mi történik majd a szereplőivel. Ugyanígy a zeneszerző sem rögtönzi, mi lesz kottája következő ütemében vagy lapján. Ahogy leírja, úgy kell eljátszani. Egy vers szövegét is hangról hangra pontosan mondja el az előadóművész, csak különböző felfogásban, stílusban.

Mégis nagyon fontos szerepe van a rögtönzésnek a zene történetében.

(A folytatás a téli számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: