Z. Karvalics László

A VÁNDORLÓ TÜKÖRTOJÁS

A VÁNDORLÓ TÜKÖRTOJÁS

Kevés ételt egyszerűbb elkészíteni a tükörtojásnál. Csak egy kis zsiradék a serpenyő aljára, alágyújtunk, és amikor már elég forró, beleütjük a tojást. Emiatt sokszor épp ez az első étel, amelynek elkészítését a szülők átengedik a gyerekeknek.

Ha sokáig főzzük forró vízben a tojást, keménytojás lesz (amit húsvétkor pingálni lehet). Ha rövidebb ideig, az a lágytojás, ha pedig felverjük a fehérjét a sárgájával együtt, és úgy sütjük meg, akkor az a rántotta. Ám amikor a tojás a serpenyőbe ütve melegszik, a fokozatosan megszilárduló fehér rész szépen körbeveszi a kerek és domború sárgáját, akkor tükörtojáskészül.

De vajon miért nevezzük tükörtojásnak, amit így sütünk ki? Miért a tükör jut az eszünkbe róla? Hiszen az angolokat például a napocskára emlékezteti a középen domborodó sárga rész, így is hívják: sunny side up egg [ejtsd: száni szájd áp eg] „napos oldalával felfelé forduló tojás”.

Nos, mint sok más, konyhával, táplálkozással, mesterségekkel kapcsolatos szavunk, ez is német eredetű. A nyelvtörténészek úgy gondolják, hogy egyszerűen lefordítottuk magyarra a német elnevezést: spiegelei [ejtsd: spígeláj]. Spiegel + ei = tükör + tojás.

Akkor tehát az a kérdés, hogy a németek miért választották a tükröt. Erre pedig a német nyelv kutatói azt válaszolják, hogy azért, mert a hollandoktól vették át – csakhogy a hollandok meg a franciáktól.

Valószínűleg itt a vége, már nem kell tovább keresgélni. Csak a két szó sorrendje változott meg, amikor a francia „oeuf miroir” [ejtsd: öf miroár, tojás + tükör] hollanddá lett. Úgy tűnik, maga a francia nép teremtett magának saját kifejezést, mert az előkelő konyhák világában mai napig más elnevezések forognak.

S hogy miért épp a tükör? A francia szakácsok erre azt válaszolják, hogy sütés közben a tojás sárgáján vékony, a fényt áteresztő réteg képződik, ami csillogó jelleget kölcsönöz neki. Úgy veri vissza a fényt, mint a tükör. Igen ám, de a fehérje is csillog, ha nem még jobban. Ezért mások úgy vélik, hogy nem is a csillogás, hanem a kerek forma a kulcs: ahogy a sárga rész mindig kör alakban dermed meg a szabálytalanabb szélű fehérség közepén, az a korabeli tükröket juttathatta mindenki eszébe, aki találkozott már olyannal. Ezek ugyanis a falra rakott nagy előszobatükrökhöz képest, amiből ma a legtöbbet látjuk, még kicsi, kézben hordható, nyélre ültetett, kör alakú kerettel rendelkező tárgyak voltak (mint ma egy nagyító a detektív kezében). Nézd csak meg Hófehérke meséjének régi illusztrációit: amikor a gonosz mostoha leül, és elkezdi a jól ismert „tükröm, tükröm, mondd meg nékem” versikét, pontosan ilyet tart maga elé.

No de miért volt kerek régen a tükör?

Ahogy a szavakat emeljük át egyik nyelvből a másikba, úgy vesszük át a formákat is. Mivel a legkorábbi tükrök csiszolt fémből (ezüstből, rézből vagy bronzból) készültek már az ókori Egyiptomban és Kínában is, az ovális vagy körformát volt a legkönnyebb előállítani, ezekkel lehetett a legjobb hatást elérni. (Közbevetőleg: az ovális szó is a tojásból ered, a latin ovum = tojás nyomán, és annyit jelent, hogy ’tojásformára emlékeztető’. Az amerikai elnök dolgozószobáját is Ovális Irodának hívják a washingtoni Fehér Házban.) Nagy úr a megszokás. Sok helyen még akkor is ragaszkodtak a köralakhoz, amikor már létezett olcsóbb és jobb fényvisszaverési tulajdonságokkal rendelkező üvegtükör.

Nézzünk utána végül a ’tükör’ szónak is, mert izgalmas dolgokra bukkanhatunk. A ’miroir’ [ejtsd: miroár] szó a latinból került a franciába, de kezdetben olyasmit jelentett, hogy „figyelmesen nézni valamit”, csak később lett a „fény visszatükrözője”. A latinban ugyanis úgy hívták a tükröt: speculum [ejtsd: szpékulum]. Innen ered a gondolkodik, töpreng, tudományos dolgokkal foglalkozik jelentésű ’spekulál’ szavunk: amikor a csillagászok a tükreikkel az eget kémlelték, akkor spekuláltak.

Na és a ’tükör’ maga?

Minden bizonnyal török eredetű szavunk. S micsoda meglepetés: a kerekséget, körforgást, körmozgást jelentő kifejezések családjából jön, mint a kerek vagy a kerék. Gondoljunk csak arra, mit csinál, aki a biciklit hajtva lábával körkörös mozgást végez! Teker.

 

Kapcsolódó segédanyagok: