Várady Judit

VIZES LÁBNYOMOK

VIZES LÁBNYOMOK

„Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” A kis herceg című könyv írója, Saint-Exupery (ejtsd: szentekszüpéri) írta ezt. Pilótaként többször került a sivatag fogságába, és átélte a gyötrelmes vízhiányt.

Víz, víz, tiszta víz, / ha nem tiszta, vidd vissza, / majd a szamár megissza – óvodás korodból ismerős lehet a mondóka. Csakhogy ez bizony nem igaz! Sem a szamár, sem a ló, de a macska sem issza meg a piszkos vizet.

Vajon mennyi vízre van szüksége egy embernek?

A lakosság vízigényét számos tényező befolyásolja, a háztartások méretétől a turizmusig, a jövedelemtől a vásárlói szokásokig – például hogy mennyi palackozott ásványvizet vesznek.
120 liter víz naponta
Egy európai ember a táplálkozáshoz, tisztálkodáshoz, takarításhoz több mint 120 liter vizet használ el naponta. A nomád, vándorló törzsek tagjainak gyakran csupán napi 2–3 liter víz jut.

Ahhoz, hogy egy pohár tej kerülhessen az asztalodra, 2400 liter vízre van szükség. Ez nem elírás! A fű növekedéséhez, a tehén táplálkozásához és még sok egyébhez ennyi víz kell. Egy kg kenyér előállításához 1014, egy kg sertéshúshoz 1818 liter vizet kell elhasználni. Nemcsak akkor fogyasztunk vizet, amikor iszunk, kezet mosunk, főzünk vagy takarítunk. Ezt nevezzük vízlábnyomnak.

varady2

 

 

Ha kirándulni mész, az erdei utak mellett forrásokkal találkozhatsz. A friss, hűvös forrásvíz nagyon finom, össze sem hasonlítható a csapból folyó vízzel. Magyarországon mindenhol iható víz folyik a csapokból. Ennek ellenére – részben a reklámok hatására – az emberek nagy része palackozott vizet iszik. A csapvíz ára körülbelül 0.30 forint literenként, a műanyagpalackos víz átlagos ára 50-100 forint. A műanyagban sokáig álló víz ráadásul az egészségünkre ártalmas anyagokat old ki!

Sok helyen, ahol nincs csapvíz, kutakat fúrnak, és mert mélyen a talajból jön fel, ihatónak hiszik a vizét. Sajnos, ez nincs így: gyakori a szennyeződés a kútvizekben, ezért sok helyen csak mosásra, takarításra javasolják. A lakosság vízellátására a legegyszerűbb forrás a karsztvíz, amely gyakran ivóvíz tisztaságú, de sajnos, Magyarországon kevés helyen van. Másik vízforrásunk a talajból, a folyóvizekből kinyert víz, ezt kavics- és homokrétegen keresztül szűrik, aztán klórozzák (klór-dioxiddal fertőtlenítik).

Kapcsolódó segédanyagok: