Kovács Márton

VISELKEDÜNK

VISELKEDÜNK

Vajon mit miért teszünk? Mi befolyásolja a tetteinket? Gyakran közeli ismerőseinkről is elképzeljük, mit csinálna, mire volna képes bizonyos helyzetekben – vagyis hogyan viselkedne.

Az emberek viselkedését meghatározza, hogy milyen példákat látnak a családjukban, az óvodában, az iskolában – és a tágabb környezetükben. Persze sok öröklött tényező is szerepet játszik. Még a vakon született kisgyerek is mosolyog az anyjára. De ha mosolygó kutyát vagy vadállatot látsz, ne rohanj felé tapsikolva, mert a legtöbb emlősnél a „mosoly” valójában vicsorgás: inkább az agresszió és a fenyegetés jele. Az öröklött tulajdonságoknak abban is nagy szerepük van, hogy az élőlényeket nem lehet megtanítani a genetikai programjukkal ellentétes viselkedésre. A csimpánzt hiába próbálnád leszoktatni a fára mászásról, az oroszlánból sosem tudnál vegetáriánust nevelni, és azt hiszem, téged sem lehetne rávenni, hogy örökké négykézláb járj.
észre sem veszed
Az emberek öröklött viselkedésbeli sajátságai jórészt megegyeznek, hiszen mind azonos fajhoz tartozunk. Elsősorban szüleidtől tanultad a viselkedésedet, sokáig ők felelősek nevelésedért. Sok mindenre megtanítottak, ami beépült a viselkedésedbe, és már szinte észre sem veszed. Ilyen a kézmosás, a fogmosás és egyéb higiéniai szokások, de említhetjük az udvariasság elemi szabályait vagy az étkezési szokásokat is. Később óvodába, majd iskolába kerülve különböző képességeket (írás, olvasás, számolás) sajátíthattál el. Minél tovább jársz iskolába, annál több dolgot tanulsz, és egyre többször értékelik is a teljesítményedet.

Régen a tanároknak nem kellett kerettanterveket böngészni, és az osztályozás is másképp zajlott. Volt, ahol a tanulók dolgozatait sorba rendezték, teljesítményüket társaikhoz viszonyították. (Persze ha mindenki üres lapot adott be, akkor nem kaptak mind jó jegyet!) A tanulással több lehetőséghez juthattak az emberek, bizonyos korokban azonban ez költséges kiváltságnak számított, és nem mindenkinek lehetett része benne. Színvonalas egyetemre manapság is nehéz bejutni.

Kapcsolódó segédanyagok: