Victor András

TÜKÖRKÉPI VILÁG

TÜKÖRKÉPI VILÁG

Ha tükör előtt állsz s a jobb kezeddel megfogod a jobb füledet, a tükörképed a bal kezével érinti a bal fülét. S ha a bal tenyeredet mutatod a tükörnek, ott egy jobb kéz tenyerét látod.

A tükör megcseréli a jobb és bal oldalt. Nem mindegy tehát, hogy egy rólad készült arcképet nézel vagy tükörben látod az arcodat. Ha van egy anyajegyed a jobb szemed alatt, azt a fotón is a jobb szem alatt látod, a tükörképeden azonban a képmásod bal szeme alatt.

Mivel arcunk két oldalán a fő vonások nagyjából megegyeznek, ismerőseinket a tükörképükről is fölismerjük. Ezt ki is próbálhatjátok úgy, hogy megállsz egy nagy tükör előtt, behunyod a szemed, s közben melléd áll egy ismerősöd. Ha kinyitod a szemed, biztos, hogy azonnal fölismered az illetőt a tükörben, pedig nem az igazi arcát látod, hanem a megfordított mását.

Ugyanakkor az arc két fele csak nagyjából ugyanolyan, mindenkinek kicsit különbözik az arca jobb és bal oldala. Egy digitális portréképről lehet normális és tükörképi nyomtatást is készíteni (amely tehát olyan, mint amilyennek a tükörben látnánk az arcot). Ebből a két nyomtatott fotóból – ha mindkettőt félbevágjuk az arc függőleges középvonala mentén – egyszerű cserével össze tudunk illeszteni egy „dupla-bal” és „dupla-jobb” arcképet. Ha ezt a két mesterséges arcot összevetjük, azonnal kiderül, mekkora különbség van egyes emberek két arcfele között.

Ránézésre az emberi test legtöbb része – fejünk, arcunk, mellkasunk, hátunk – kis különbségekkel ugyan, de szimmetrikus. A gerincünkre rajzolt képzeletbeli felezővonalhoz képest hátunk két oldala tükörképe egymásnak. Páros szerveink – kezünk, lábunk, fülünk – is ilyenek. Ha két nyitott tenyeredet a kisujjaknál összeillesztve magad felé fordítod, ezt jól megfigyelheted. S ennek megfelelően egy pár cipő vagy kesztyű két fele is tükörképe egymásnak.

Testünk belseje azonban nem mindig ilyen. Bizonyos belső szerveinkből csak egy van. Szívünk, májunk, gyomrunk esetében nem beszélhetünk tükörszimmetriáról. Ráadásul a szív nem is középen van, inkább bal oldalon, a máj pedig jobb oldalon. Tüdőnk két része sem tükörképe egymásnak, hiszen a bal tüdő – a szív miatt – kisebb a jobb oldalinál. Veséből azonban kettő van hasüregünk két oldalán.

Az állatok többsége – például a házi kedvencként tartott kutya, macska, aranyhörcsög, papagáj, teknős – kívülről nézve szimmetrikus. Vannak azonban fajok, ahol ez a tükörszimmetria felborul. Ilyen például az integető rák, amelynél az első olló-pár közül az egyik a hímek esetében sokkal nagyobb, mint a másik. Érdekes nevüket onnan kapták, hogy ennek a nagy ollónak az emelgetésével, integetve csalogatják magukhoz a nőstényt és figyelmeztetik a többi hímet. Ember számára a látvány viccesnek tűnik.

A csigák esetében a ház csavarodása okozza, hogy csak a testük házból kidugott részének van jobb és bal fele. Maga a ház és ami azon belül van, csavarodik. Viszont éppen ez teszi lehetővé, hogy – a ház csúcsa felől nézve – jobbra csavarodó csigának lehessen tükörképi párja, amely pontosan ugyanolyan, csak éppen balra csavarodik. Ez azonban egy fajon belül nem lehetséges. Minden csigafajra jellemző, hogy a háza merre csavarodik. Ezt könnyen ellenőrizheted, ha vízparton kicsi, üres, nagyon egyforma – tehát bizonyára ugyanabba a fajba tartozó – csigaházakat találsz.

Minden tizedik ember – vagyis az emberek nagyjából 10%-a – balkezes. Legalábbis annak született. Vannak olyan kézi eszközök és szerszámok – például ollók –, amelyekből jobb- és balkezes változatot is gyártanak, amelyek egymás tükörképei. (Többnyire narancssárga színnel jelölik a balkezest). Vajon hátizsákodban, otthon a konyhában és a szerszámos műhelyben melyek azok az eszközök, amelyekből lehetne – és talán érdemes is – külön jobb- és balkezes változatot gyártani?

Vannak betűk és számjegyek, amelyeknek jobb és bal fele egymás tükörképe. Ilyenek például: A, M, 0, 8. A (kerek) és [szögletes] zárójel két tagja viszont tükörképi párja egymásnak.

Nagyon sok molekulának is olyan az alakja, hogy létezhet belőlük „jobbkezes” és tükörképi „balkezes” változat is. Egy híres gyógyszer-botránynak – az utólagos vizsgálatok alapján – éppen az volt az oka, hogy a tablettákban a várandós kismamák hányingerét sikerrel csökkentő változat mellett kis mennyiségben a tükörképi molekula is ott volt. Az pedig, sajnos, súlyos fejlődési rendellenességet okozott a magzatokban.

Nyitott bal tenyeredet – ujjaidat nem összezárva – tedd egy nagyobb kartonlapra! Rajzold körül, színezd bármilyenre, majd vágd ki. Ha most megfordítod a karton kézfejet, a fehér oldala milyen kezet mutat?

Kapcsolódó segédanyagok: