Victor András

MIÉRT RENG A FÖLD?

MIÉRT RENG A FÖLD?

Törökország és Szíria határvidékét 2023. február 6-án óriási, 7,8-as erejű földrengés sújtotta. Régóta tudjuk, hogy ez földrengésveszélyes hely, de ilyen nagy rengés utoljára 80 éve volt. Hiába indult meg azonnal a mentés – magyar csapatok is részt vettek a mentésben, például egy 19 éves fiú a kutyájával –, a halálos áldozatok száma sajnos több mint 50 ezer. Ők szinte mindannyian az összedőlt házak romjai alatt lelték halálukat; vagy azonnal szörnyethaltak, vagy a vízhiány és a hideg miatt vesztették életüket.

A földrengések erejét a Richter-skála szerint adják meg. Richter amerikai földrengéskutató volt. A skála 0-tól 10-ig tart. Az eddigi legnagyobb erősségű – 9,5-es – földrengés Chilében volt 1960-ban.

Miért reng alattunk a föld? És miért csak egyes helyeken és időnként? Ismerkedjünk meg kissé bolygónk belső szerkezetével! A Föld szilárd kérge – amin élünk – lényegében úszik egy sűrűn folyó, képlékeny masszán, amely forró kőzetolvadék. A kőzetek ugyanis – pl. a hegyeket alkotó gránit vagy bazalt – meg tudnak olvadni. Csak elég magas hőmérséklet kell hozzá. A Föld legközepén 6-7000 oC van. Az onnan kiáramló hő olvadt állapotban tartja és mozgatja a kéreg alatti masszát.

A szilárd földkéreg óriási lemezekből áll, amelyek az áramló massza tetején szép lassan mozognak: évente néhány milliméterrel vagy akár egy-két méterrel arrébb kerülnek. A kontinensek ezeken a kőzetlemezeken „utaznak”. Olyanok ezek a mozgó kőzetlemezek, mint a dodzsem-autók. Hol elkerülik egymást, hol surlódnak, hol frontálisan ütköznek. Persze szó sincs száguldozásról, hiszen lassan mozognak a kőzetlemezek, viszont iszonyatosan nagy a tömegük. Nézzük a kőzetlemezek három legfontosabb kölcsönhatási formáját!

a) Ha két kőzetlemez frontálisan ütközik, akkor amelyik könnyebb, felcsúszik a másik peremére, és ettől – a rajta lévő városokkal együtt – megemelkedik. A nehezebb kőzetlemez alábukó része viszont – mivel közelebb került a Föld forró közepéhez – beleolvad az alatta lévő masszába. A kőzet-lemezek alakja a találkozás közben megváltozik, s ha ebből törés lesz, az óriási roppanás kilométerekre érezhetően meglöki a talajt. Az ilyen típusú földrengés során tíz-húsz-méteres szintbeli változás is bekövetkezhet.

b) A törökországi földrengés más típusú volt, de itt is két kőzetlemez hatott egymásra. Az egyiken van Törökország déli része és Szíria, a másikon Törökország többi része. Az egyik kőzetlemez évszázadok óta szemből is nyomja a másikat, és hozzá is tapadt, de egyidejűleg oldalirányban is elcsúszna mellette. Mindkét lemezben óriási feszültségek gyűltek fel, ám a tapadás miatt eddig nem mozdultak, nem tudtak elcsúszni egymás mellett. Most azonban recsegve-ropogva, töréseket okozva az egyik kőzetlemez hirtelen mégiscsak arrébb csúszott, miközben 200 kilométer hosszú szakaszon irdatlan erővel dörzsölődött a másik lemezhez. Ennek a mélyben történt gyors változásnak a következménye, hogy a felszínen is nagy erejű rengések, rázkódások, elmozdulások történtek.

Modellezd ennek a típusú földrengésnek a lényegét! Gumitalpú cipőt kézzel nyomj erősen egy szőnyeghez, de közben próbáld arrébb is csúsztatni.

c) A kőzetlemez elmozdulás harmadik típusa, hogy távolodnak egymástól. Ilyenkor a közöttük keletkező űrbe behatol a legközelebbi óceán. Így keletkezett millió évekkel ezelőtt a Vörös-tenger. A folyamat azonban halad tovább déli irányba, Afrikába. Etiópiában turista-látványosság az az 50 km hosszú, néhány méter széles és mély repedés, amely jelzi ezt a kettéválást. Kenyában kilométer hosszan nyílik szét a föld árkok formájában, helyenként megrongálva az autópályákat. És az árokrendszer halad – hosszabbodik és szélesedik – tovább Mozambik irányában. Csak idő (persze több tízmillió év) kérdése, hogy Afrika nagyjából észak–déli irányban kettéválik, és közöttük lesz egy újabb tenger, majd esetleg óceán.

Megnyugtatásul: hazánk nem kőzetlemezek találkozásánál van, ezért nálunk nincs esélye ilyen nagy földrengésnek.

 

Kapcsolódó segédanyagok: