Victor András

MAG-PARÁDÉ

MAG-PARÁDÉ

Az alma nemcsak nálunk közismert gyümölcs. A világ legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsei közül a banán után a második (a körtével együtt). Némelyik almaféle öklömnyi nagy, tükörfényes, piros és illatos. Sok száz évvel ezelőtt persze a vadalma nem volt sem ilyen nagy, sem ilyen finom és szép. Kisebb volt és kevésbé ízletes. A kertészek nemesítési munkájának köszönhető, hogy ma olyan sokféle alma van a piacon, hogy néha nehezen tudunk választani.

De abban a legszebb, legfinomabb alma is megegyezik a réges-régi vadalmával, hogy mindkettőnek van héja, azon belül húsa, azon belül „csutkája”, s a csutka kagylóalakú, áttetsző, keményebb lemezkéi közrefogják a magokat. Szinte minden növény magjának van valamilyen burka, amely védi a sérüléstől és kiszáradástól, s szerepe lehet a mag terjesztésében is.

Rendkívül nagy különbségek vannak a növények magjai között. Találunk egészen picikéket és óriásokat is. A méret attól is függ, hogy az adott növényfaj az élővilág évmilliárdos fejlődése során kialakult két stratégia közül melyiket követi. Az egyik stratégia lényege, hogy a növény kicsi, védtelen magokat terem, amelyek nagy arányban elpusztulnak, viszont óriási tömegben képződnek. Ilyen például a nyárfa. Ha a picike nyárfamagot nem jó helyre fújja a szél – például a városi járda aszfaltjára –, ott hamar elpusztul, mert kevés tartalék tápanyag van benne.

Néhol kivágják a „vattázó” nyárfát, mert – úgymond – szemetel. Sokan még azt is tudni vélik, hogy allergiát okoz a szálló pehely. Ez azonban tévhit. Ugyanabból a tiszta cellulózból van, mint a gyapotmag röpítő szála, ami a finom pamutszövet és az orvosi vatta anyaga. Az elkoszolódott, összecsomósodott nyárfavattát egyszerűen össze kell söpörni, és mehet a komposztra.

A másik stratégia ennek az ellentéte. A növény kevesebb, de nagyobb magokat hoz létre, amelyek erősek és sok tartalék tápanyagot tartalmaznak. Így nagyobb az esély, hogy új növénnyé fejlődnek. Ilyen például az avokádó, a dió és a kókusz. Ezek magjai akár évtizedekig is várnak, hogy csírázásra alkalmas körülmények közé kerüljenek.         

A Dél-Európában honos szentjánoskenyérfa arról nevezetes, hogy a magjai pontosan egyforma súlyúak, így régen a súlymérés egységeként szolgáltak. Ez az egység a karát. A gyémántok nagyságát máig karátban fejezik ki. Persze ma már nem úgy állapítják meg egy gyémánt súlyát, hogy a mérleg másik serpenyőjébe szentjánoskenyérfa-magokat tesznek, hanem grammban mérik. Öt mag együtt körülbelül 1 gramm, ezért a karát ma már 0,2 grammot jelent.      

A „karát” a gyémántok esetében méretet jelent, az arany esetében tisztaságot. A 100%-os arany viszonylag puha, karcolható; ékszerek, karikagyűrűk készítésére tisztán nem alkalmas. Ezért hasonló tömegű rézzel ötvözik. A tiszta arany 24 karátos, tehát a 12 karátos aranyékszer anyagának a fele arany, a másik fele réz.

Sokféle növényt azért termesztünk, mert valamijét megesszük. A tarkabab esetében csak a magot; de a zöldbab magjain rajta van a burok is. A dinnyének éppen a magját nem esszük, a szőlő magjából olajat lehet préselni. A sütőtöknek külön fogyasztjuk pirítva a magját, s külön sütve vagy főzve a húsát.            

Vannak fűszerként használható, gyógyhatású és mérgező magok, illetve termések is. Fűszer például a köménymag, a mustár és a bors. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyógyhatású a csipkebogyó. Segíti a bélműködést a lenmag. A fájdalomcsillapító morfium előállításának nyersanyaga a mákgubó. Mérgező viszont a gyöngyvirág szép piros termése, a sövényként gyakran ültetett fagyal fekete bogyója és a kertekbe dísznövényként ültetett ricinus magja is. Minden mag alszik, amíg nem teljesülnek a csírázási feltételek. Ott szunnyad benne az élet lehetősége.

A magok „alvása” nagyon hosszú ideig is tarthat. Évezredekkel ezelőtti egyiptomi sírokban talált gabonamagvak közül néhány ma is kicsírázott.

Kapcsolódó segédanyagok: