Vibók Ildi

TÉNYLEG AZ VAGY, AMIT MEGESZEL?

TÉNYLEG AZ VAGY, AMIT MEGESZEL?

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem arról a szóról, hogy baktérium, sokáig csak annyi jutott eszembe, hogy nagyon kicsi, nagyon sok van belőle, és némelyik nagyon veszélyes. Mert a felnőttek folyton olyasmikkel jönnek, hogy:

– Gyorsan mosd meg a kezed! Csupa piszok! Tudod, hány baci lehet rajta? (Ezt Nagyi szokta mondani.)

Meg hogy:

– Öltözz föl jól! Meg ne fázz nekem! Még összeszedsz valami csúnya bacit! (Ez is Nagyi szövege.)

Meg:

– Vigyázz azzal a rozsdás vacakkal, nehogy megbökjön! Tudod, a fránya tetanusz bacik! (Ezt meg Mami szajkózza.)

Úgyhogy amikor Papa azt mondta, ne tömjük magunkat folyton édességgel, mert berágnak ránk a bélbacijaink, már meg se lepődtem, hogy megint a bacik a hunyók. De azért arra kíváncsi voltam, hogy mit keresnek a beleimben. Úgyhogy megkérdeztem Papát. És akkor kiderült, hogy egyáltalán nem minden baci rossz! Sőt! Vannak igazán hasznosak is! És a legtöbb bélbaci pont ilyen.

Attól kezdve, hogy az ennivaló a szánkba kerül és végigutazik az emésztőrendszerünkön – nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, végbél, hogy csak a nagyobb állomásokat említsem –, nagyon megváltozik. Ezt mindenki tudja, aki volt már vécén, igaz? És ez nemcsak azért van így, mert rögtön a szájüregben pépesre rágják a fogaink, hanem mert az emésztőrendszerünk ezt a pépet – amikor a megfelelő helyekre ér – különböző emésztő-koktélokkal borítja nyakon. Az ennivaló így alkotóelemeire bomlik, és ezek nagy része már felszívódhat bennünk. Szóval, tudjuk hasznosítani.

Ez egyáltalán nem egyszerű, de szerencsére csomóan segítenek benne nekünk. Ezek a bélbaktériumok.

Hogy milyen sokan vannak? Ezt már régóta kutatják a tudósok, és újabban arra jutottak, hogy jó esetben kábé annyi bélbaci lakik a beleinkben, mint ahány emberi sejt alkot minket. Durva, mi? Ezek szerint Hugi fele gyerek, fele meg bélbaci? Igazából igen, már ami a sejt darabszámot illeti. De a baktériumok azért sokkal kisebbek, mint az emberi sejtek, úgyhogy a sok baci, ami a vastagbelünkben nekünk dolgozik, összesen kábé 10-20 dekagramm.

És mivel nagyon fontos a munkájuk, nagyon fontos, hogy minél többen legyenek. És minél többfélék! Az, hogy benned hányféle lakik és milyenek, leginkább tőled függ. Meg leginkább attól, hogy mit eszel. Mert ha mondjuk egyfolytában gyorséttermi kajákkal sanyargatod szegény bacijaidat, akkor örülhetsz, ha két-háromszázféle választja a te vastagbeled. De ha változatosan eszel – sok rostot, teljes kiőrlésű magokat, gyümölcsöt, zöldséget –, akkor akár ezerféle bélbaci is ugrik és emészt, amikor odaér a reggelid hozzájuk. Vigyáznak, hogy egészséges, jókedvű és friss legyél. Gyártanak neked B- és K-vitamint. Védik a belet borító nyálkahártyát. És ha hiszed, ha nem, még az alakodra is ügyelnek. De neked is vigyáznod kell rájuk.

Hogy miként? A legjobb, ha olyan ételeket tolsz eléjük, amiket szeretnek. Legyen bennük sok rost meg kevés zsír, az a legtöbbnek bejön. Legyen változatos, amit eszel, hogy minél több bélbaci kedvébe járhass. Rendszeresen egyél és ne összevissza. Igyál elég vizet. Mozogj, játssz nagyon sokat, de azért pihenj is! Mert ezek igazán jó dolgok. Még a bacik is szeretik.

Kapcsolódó segédanyagok: