Vibók Ildi

TÉLI ÁLOM TÉLEN, NYÁRON

TÉLI ÁLOM TÉLEN, NYÁRON

Az úgy kezdődött, hogy nagyiék vendégségbe jöttek hozzánk, és éppen eszegettünk, amikor hirtelen több dolog történt. Először a kis hűtőszekrény kezdett belülről kopogtatni, aztán nagymami felpattant, és leverte a leveses tányérját. De igazából nem a szoknyájáról csordogáló leves érdekelte. A hűtőszekrény érdekelte, meg hogy ki lehet benne. És mi mondtuk, hogy csak Ernő meg Erna. A teknőceink, akik éppen ott alusszák át a telet. De mivel nem alszanak túl mélyen, néha mocorognak, és olyankor kopog a páncéljuk a zöldséges doboz falán meg egymáson. És a durmolásukhoz csak egy hűtőszekrény kell, meg hogy jól tápláltak és erősek legyenek, amikor nekiindulnak a dolognak, mert a téli alvás nem gyerekjáték, és igencsak rá kell készülni, főleg a természetben.

Először is kell egy biztonságos vacok, amire nem talál rá az ellenség, és elég meleg, hogy ne fagyjon meg a gazdi, aki alvás közben nagyon kiszolgáltatott és védtelen.

Aztán persze kell jó sok tartalék ennivaló, és az már ízlés meg méret dolga, hogy ezt ki hogyan raktározza. A mókusnak az odúja az éléskamra – mert egy ekkora állat mégsem pakolhat magára tíz centis zsírkészletet. De a medve nem vacakol sokat, hanem – amíg ébren van – befal mindent, amit csak talál, mert a téli raktár a bőre alatt van. Ez lehet akár száz kilogramm zsír is. És szüksége is van rá, mindjárt elmondom, miért.

A téli álom sem egyforma mindenkinél

Vannak, akik az ilyesmit nagyon komolyan veszik. Ők a hibernálók. Mikor beköszönt a hideg, és elvackolják magukat, a testük elkezd lehűlni – persze soha nem fagypont alá, hanem amolyan fagypont közeli, „alvó” hőmérsékletre. Nagyon lelassul a szívverésük, megritkul a légzésük és szinte kikapcsol az agyuk. Első ránézésre olyanok, mintha nem is élnének. Akár a tetszhalottak.

Csakhogy a mackók, akik téli álomra hajtják a fejüket, nem hibernálnak egy pillanatig sem. A szívverésük nekik is jóval lassabb lesz, és a légzésük is, de a hőmérsékletük csak néhány fokot csökken, vagyis szundi üzemmódra kapcsolnak. De a mackók nagyon éber alvók, hipp-hopp magukhoz térnek, ha valami megzavarja az álmukat. És másért is. A medvelányoknál a téli álom maga az anyaság. Szundi közben felébrednek, világra hozzák a bocsokat, és szépen továbbdurmolnak, miközben a bocsok ott növekednek mellettük a zsíros medvetejen. Aztán tavasszal, amikor a mamák igazán magukhoz térnek, elsőként a saját bocsaik köszöntik őket.

Persze, ahogy minden álmot, az állatok téli álmát is megzavarhatja sok minden. Az ellenségek, a betegségek, vagy akár egy jószándékú, gyanútlan kiránduló is. Mostanában leginkább a globális felmelegedés. A kisebb állatoknál ez nem olyan szembetűnő, de egy télen fel-alá bóklászó, aludni nem tudó mackó szemet szúr mindenkinek. És a megfigyelések szerint egyre több van belőlük.

És hogy jön a nyár a téli álomhoz?

Mivel közvetlenül nem is a hideg miatt művelik az állatok az egészet, hanem mert kevés az elérhető ennivaló meg a víz, így vannak, akik a legnagyobb száraz forróságban alszanak „téli álmot”. Például néhány sivatagi teknős meg az afrikai sün. Mert csak így maradhatnak életben.

Kapcsolódó segédanyagok: