Vibók Ildi

MINDANNYIUNK ÜVEGHÁZA

MINDANNYIUNK ÜVEGHÁZA

Amikor Nagyi kitalálta, hogy üvegházat épít, nagyon megijedtem. Azt hallottam ugyanis, hogy az üvegházhatás felmelegíti a bolygót, és emiatt az északi meg a déli sarkon élő állatok már most veszélyben vannak, és hamarosan bajban lesz a többi állat meg az emberek is. De Apa elmagyarázta, hogy az üvegházhatást nem az üvegházak okozzák.

A mi bolygónk, a Föld igazán szerencsés, mert van egy csillaga, a Nap, ami körül keringhet. A Nap fénysugarai közben áthatolnak a légkörön, és elérve a Föld felszínét, felmelegítik azt. Majd nagy részük hősugárzás formájában igyekezne vissza a világűrbe, de a légkörünk nem engedi ki, hanem visszaveri azokat, úgyhogy tovább melegíthetik a Földet. Ez szuper hasznos dolog, mert például éjjel sem hűlünk ki úgy, mint mondjuk a szomszédos Mars, aminek nincs ilyen légköre, és amíg délben plusz
20 °C van a felszínén, éjjel mínusz 140 °C. Szóval a marslakóknak – már ha lennének – nem elég egy nagykabát az éjszakai túrához.

– De ha az üvegházhatás ilyen király dolog, akkor mi a baj vele? – kérdeztem.

Mire Apa elmesélte, hogy a légkör sokféle részecskéből épül fel, de csak néhány pöcköli vissza a hősugarakat. Ezek a „csapdamolekulák”: a vízgőz, a szén-dioxid, a metán meg az ózon. És persze nem mindegy, hogy mennyi van belőlük. Szén-dioxidból például napról napra egyre több kerül a légkörbe. Egy részét a gyárak pöfögik ki, amikor a kibányászott energiahordozókat – kőolajat, földgázt, kőszenet –  elégetik, hogy a kinyert energiával egyre több mindent termeljenek. Azután ott a sok jármű, ami motorral megy. Főleg a repülők. Míg égetik az üzemanyagot, szén-dioxidot puffognak ki azok is.

– De hogy lehet eltüntetni a felesleges csapdamolekulákat? – kérdeztem.

– Erre vannak régi bevált módszerek is, de a tudósok új fejlesztéseken is dolgoznak – válaszolta Apa. – A legegyszerűbb megoldás, ha kevesebb szén-dioxidot engedünk ki a légkörbe. Például autó helyett bicajjal járunk Nagyihoz. És csak akkor veszünk új dolgokat, ha a régiek már tényleg tönkrementek. És ha lehet, helyben készülteket, hogy ne kelljen messziről szállítani. De megoldás lehet az is, hogy elkapjuk a szén-dioxid molekulákat, mert hasznosak lehetnek. Gyárthatnak belőlük üzemanyagot, építőanyagot, szóval fontos dolgokat. A tudósok most ezen törik a fejüket. És figyelik a természetet, mert az adja a legjobb ötleteket.

Itt vannak például a növények. A napfény segítségével évmilliók óta képesek megkötni a szén-dioxidot. Beépül a szervezetükbe és azokéba is, akik velük táplálkoznak. Meg azokéba, akik azokkal táplálkoznak… Végül újra a talajba kerül… Az új terv az akár 10 méter magas robotfa, ami rengeteg szén-dioxidot képes megkötni. Amerikában már ki is jelölték az első robotfa-erdő helyét.

De az igazán nagy szén-dioxid megkötő szuperhősök egészen apró tengeri lények: a fitoplanktonok. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat, napfényre és ennivalóra van szükségük, a nyílt tengerekben viszont a tápanyag már olyan mélyen van, ahová nem ér el a napfény. A kutatók most olyan hatalmas pumpákat terveznek, amikkel a tápanyagot felszivattyúzhatják a napfényes vízrétegbe, és így elszaporodhatnak ott is a fitoplanktonok. Persze, nem veszélytelen belepiszkálni a természet dolgába, a tengerekébe meg végképp nem, de úgy tűnik, nincs más megoldás. Vagy mégis? Te mit gondolsz?

Kapcsolódó segédanyagok: