Vibók Ildi

ÉRZÉKENYSÉG VAGY ALLERGIA?

ÉRZÉKENYSÉG VAGY ALLERGIA?

A mi családunkban már egy sima vasárnapi ebéd sem egyszerű. Mert én meg Mami gluténérzékenyek vagyunk, Hugi meg a tejet nem bírja, pedig a kedvence a túrógombóc. Szóval nem könnyű kitalálni, mi az, amit mindannyian megehetünk. Nagyi szerint régen a népek azt ették, amit kaptak, és csak mostanában divat, hogy mindenki mindenre allergiás.

De amikor megkérdeztük, Apa azt mondta, Nagyi ebben téved. Mert Hugi szerencsére csak érzékeny a tejre, és nem allergiás. És ez két teljesen különböző dolog! De abban hasonlítanak, hogy mind a kettő létezik, amióta világ a világ, csak régebben nem tudtak róla.

Az ételérzékenység emésztő-rendszeri probléma. Megesik, ha olyasmit eszünk, amire az emésztőrendszerünk nincs felkészülve, mert mondjuk nincsenek olyan enzimjeink, amik úgy le tudnák bontani, hogy a szervezetünk hasznosíthassa. Hugi hiába szeretne tejbegrízt enni, nincs a szervezetében laktáz enzim, ami a tejben lévő tejcukrot – vagyis a laktózt – lebontaná. Ezért laktóz-érzékeny. Elég egyetlen túró-gombóc, és az arca kiütéses lesz, a hasa meg pufi, és megfájdul, és már szaladhat is a vécére. Ami persze nagyon rossz, de ha laktózmentes túróból gombócol, akkor megússza az egészet.

Az ételallergia ennél sokkal, de sokkal rosszabb, mert olyankor a szervezet ellenálló képessége okozza
a galibát.

A szervezetünket nap mint nap rengeteg támadás éri úgy, hogy észre sem vesszük. Bacik, vírusok, különböző kórokozók próbálják álnokul elfoglalni, hogy elszaporodhassanak benne. De szerencsére működik bennünk egy szuper csapat – az immunrendszerünk –, ami mindig kész felvenni a harcot a betolakodókkal szemben. Ha minden rendben megy, felismeri és hatástalanítja őket, az emléküket pedig elraktározza, hogy ha még egyszer támadnának, az már ne érjen minket készületlenül. Az immunválasz legyen gyors és megsemmisítő! Na jó, de mégis, hogy jön ez az evéshez?

Hát úgy, hogy ez a szuper csapat néha hibázik, és az elmajszolt ennivaló valamelyik alkotóelemében látja meg az ősellenséget. Például tejallergiánál a tejfehérjében, a kazeinben. Úgyhogy, amikor találkozik vele és felismeri, azonnal riadót fúj és beindítja az ellentámadást. Elpusztítja, és közben gondosan elraktározza az emlékképét, hogy amikor legközelebb összefut vele, még nagyobb legyen az ellencsapás. Mindent elsöprő erejű! És ez már igazán komoly veszélyt jelenthet, mert csata közben kiütések, duzzanatok, nyelési meg légzési zavarok alakulhatnak ki.

Persze, nemcsak a tej okozhat gondot, hanem a tojás, a szója, a tenger gyümölcsei, a csonthéjasok, szóval hosszú a lista.

Egészen ritkán – 23 millióból egy ember – akár a vízre is allergiás lehet! Az egyik legveszedelmesebb allergén a földimogyoró. Egy apró morzsa is megölheti azt, aki allergiás rá. Ezért kell az ételek dobozára írni, ha csak parányi mogyoró is lehet bennük, hogy: Nyomokban földimogyorót tartalmazhat!

Az érzékenységre vagy allergiára való hajlam öröklődhet, de persze nem biztos, hogy öröklődik is.

És ha gyerekként érzékeny vagy valamelyik ételre, még bőven kinőheted, mire felnősz. De addig nagyon figyelj oda, hogy mit eszel meg!

Kapcsolódó segédanyagok: