Vibók Ildi

AZ A JÓ, HA FÁJ?

AZ A JÓ, HA FÁJ?

„a fájdalom csillapítása isteni cselekedet”
Hippokratész

Berci kutya a legutóbbi sétánkon megpróbálta elkapni a szomszéd cicát, engem meg elrántott. Szóval elestem, és mikor mami tisztogatta a térdem, szóltam neki: csináljon valamit, hogy ne fájjon. De még jobb lenne, ha soha nem fájna semmim: a torkom a négy gombóc fagyitól, a talpam, ha gombostűbe lépek, és a kezem se, ha véletlenül megfogom a forró tepsit. És erre mami azt mondta: az egyik leghasznosabb dolog a világon, hogy képesek vagyunk érezni a fájdalmat.

Többféle fájdalom van:

– amelyik nagyon hirtelen jön: például, ha valami baleset ér, elesünk a bicajjal, vagy elvágjuk az ujjunkat, vagy megkarmol egy cica.

– amelyik lassan, fokozatosan erősödik fel, és egy éppen kialakuló betegséget jelez. Mint amikor begyulladt Mici nagyi térde. A fájdalom – akár egy VÉSZCSENGŐ –, jelzi, ha veszélyben vagyunk! És eldobjuk a forró tepsit, hogy ne égesse tovább a kezünket, és kihúzzuk a gombostűt a talpunkból, és észrevesszük, ha vakbélgyulladásunk van, és idejében eljuthatunk az orvoshoz.

Ha már tudjuk, hogy baj van, a fájdalomtól jobb megszabadulni. És hogy ez minél gyorsabban és hatékonyabban menjen, azon ősidők óta dolgoznak a mindenkori gyógyító emberek – akiknek eleinte nem is a gyógyítás, inkább a fájdalom csökkentése volt a feladatuk. Rengeteg praktikát találtak ki. Voltak elég furák – például veszett kutya hamujával fogfájást csillapítani –, de olyan módszerek is, amiket ma is használunk. Először is a gyógynövények. Ezek ma is nagyon fontosak – mert a fogfájást szegfűszeggel is lehet csillapítani, a levendula meg nagyi reumájára és mami fejfájására is jó. Ráadásul mellékhatása sincs.

De persze, ez nem elég, ha harcban sérül meg valaki. Vagy balesetben. Vagy operálni kell.

Úgyhogy jött:

– a helyi érzéstelenítés – például, amikor a sebesült végtagon elszorították a vérkeringést, vagy jeget pakoltak rá, hogy elzsibbadjon. Ma már persze egy jól irányzott zsibbasztó injekcióval egyszerűbb ez is – például a fogdokinál.

– Meg a komplex érzéstelenítés – amikor a központi idegrendszert igyekeznek kikapcsolni, hogy sehol semmit ne érezzen a beteg. És hamar kiderült, hogy vannak gázok, amik teljesen elbódítják az embert. Annyira, hogy akár el is alszik tőlük. De az altatásban alvás más, mint az éjszakai pihenés. És nagyon pontosan kell beállítani. Elég mélynek ahhoz, hogy műtét közben ne ébredjen fel a beteg, de a végén igen. És közben minél nagyobb biztonságban legyen. És erre igazi specialisták ügyelnek: az altatóorvosok.

És mire mami idáig jutott, sikerült bekötnie a térdemet, és megegyeztünk, hogy a mesélés is egész jó fájdalomcsillapító. És abban is, hogy nagyon fontos dolog a fájdalom, de ugyanolyan fontos a csillapítása.

Kapcsolódó segédanyagok: