Varga Zoltán Zsolt

BORZAS AFRIKÁBAN

BORZAS AFRIKÁBAN

Egy kora januári reggelen Borzas, a bronz-öntő borz levelet kapott. Jóbarátja, Elefánt írt, és meghívta, hogy látogassa meg Afrikában.

Borzas gondolkodóba esett: „Rám férne egy hosszabb pihenés, hiszen folyton csak dolgozom. Nem árt a változatosság. Szeretem Kerekerdőt, de a telet már unom.” Válaszlevelet írt hát Elefántnak, majd szabadságra küldte segédeit, bezárta a műhelyt. Elbattyogott a polgármesteri hivatalba, és elbúcsúzott Medvenctől.

– Hiányoznak majd a délutáni sétáink – mondta a polgármester. – Vigyázz magadra, várunk vissza!

Borzas metrón utazott a városba, vonaton a fővárosba, onnan pedig elrepült Afrikába. Elefánt és Majom a lagosi reptéren várták.

– De örülök, hogy eljöttél! – csapott Elefánt ormányával Borzas vállára. – Izgalmas körutat terveztem Afrika-szerte, de egy hatalmas bozóttűz Kongóban közbeszólt. Szolgálatba kell helyeznem magamat. Majom elkísér. Ugye, velünk tartasz?

– Hát persze. Nincs kedvem egyedül kószálni, ráadásul a tűzzel bensőséges kapcsolatban vagyunk. A munkatársam. Ő égeti ki a samott-formákat, majd olvasztja meg a bronzot. Kíváncsi vagyok, milyen, amikor pusztít.

– Az afrikai bozóttüzek valóban pusztítóak, de nyomukban felfrissül a szavannák növényzete, hosszú időre elpusztulnak a kártevők. Vannak fűfélék, amelyek csak a tűz hatására csíráznak ki. De ami még ennél is meglepőbb, a bozóttüzek füstjükkel táplálják egy másik kontinens, Dél-Amerika növényzetét. Foszforral látják el, vagyis trágyázzák az amazonasi esőerdőket. Csak azokon a területeken oltunk, ahol állatokat vagy embereket veszélyeztetnek a lángok.

A három barát útra kelt egy teherautón. Majom vezetett, Borzas mellette ült a vezetőfülkében, Elefánt a platón foglalt helyet.

Borzas a tájat nézte, és csak ámult az ismeretlen fák szépségén.

– Azok ott milyen fák? – érdeklődött.

– Balra majomkenyérfa, középen vajfa, jobbra szalámifa – sorolta Majom.

– Nahát, akár szendvicset is készíthetnénk!

– A majomkenyérfa uborkaszerű gyümölcse és a vajfa termésének zsírja ehető, de a szalámi, vagy más néven kolbászfa termése ehetetlen – magyarázta Majom.

Hamarosan megérezték a füstszagot.

– Közeledünk a tűzhöz. Majom, lassíts! Csatlakozzunk a tűzoltó kollégákhoz! – szólt Elefánt a platóról.

A három barát kiszállt a teherautóból. A környéken számtalan tűzoltóautó várt bevetésre, a tűzoltó állatok a Gorilla vezetésével éppen az oltás teendőit beszélték meg. Elefánt csatlakozott hozzájuk, Majom és Borzas a háttérben maradt. Gorilla térképet teregetett ki.

– Az oltással már elkéstünk! – jelentette ki a tűzoltókapitány. – Ellentüzeket kell gyújtanunk itt, itt, itt és itt – mutatott a térképre. – Négy egységünk van, a számok jelzik, kinek hova kell mennie. Mindenki jól nézze meg, hol lesz dolga. Elefánt, te a négyes számú egységhez csatlakozz!

A négy egység felvonult a kijelölt helyekre, és megkezdte az ellentűz gyújtás előkészületét. A fenyegetően közeledő tűztől távolabb egy sávban meggyújtották a bozótost. A forróság miatt a két tűz közötti sávban olyan erővel szállt fölfelé a meleg levegő, hogy szinte szívta az ellentüzet. Így az nem a város, hanem a nagy tűz felé terjedt. S amikor a két tűzfront találkozott, mindkettő ki is aludt, mivel ott már nem volt több éghető anyag. A város így megmenekült.

A sikeres oltási akció után a három barát körutazást tett Afrikában. Megmászták a Kilimandzsárót, megnézték a Manyara-tavat, a Serengeti Nemzeti Parkot és a Viktória-vízesést. Egyik este a tábortűznél így szólt Borzas:

– Szeretem a nyarat, nagyon is szeretem, mégsem tudnék hosszan Afrikában élni, mert az évszakok váltakozását még a nyárnál is jobban szeretem. Ideje hazamennem Kerekerdőbe!

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: