Kincses Andi

VARÁZSMAG

VARÁZSMAG

A tárgyak, amelyek körülvesznek, mind pénzbe kerülnek. Még a Szitakötő folyóirat is, amit a kezedben tartasz, hiszen sokan (szerkesztők, tördelők, írók, grafikusok, fotósok, nyomdászok) dolgoztak, hogy létrejöjjön.

Ha kapsz zsebpénzt, biztosan gyűjtöd valahol, például malacperselyben vagy a pénztárcádban. Van, aki a lakásában dugja el, a párnájába rakja vagy a falon függő festmény mögötti széfbe rejti. Olyan is akad, aki kincsesládába zárva elássa a földben egy titkos helyen. Ilyenkor az elrejtett pénz évek múlva is pontosan annyi, mint korábban, de kevesebbet ér, kevesebb dolgot lehet vásárolni belőle. Ezért okosabb mást kezdeni vele, például be lehet fektetni. Hogy mit jelent a befektetés?

Azt jelenti, hogy veszel valamit, aminek az értéke az idő múlásával növekszik, vagy odaadod valakinek, hogy használja és még több pénzt csináljon belőle. De vajon hogyan tud gyarapodni a pénz? Csak úgy szaporodik? Osztódik, mint egy sejt? Növekszik, mint a gomba? Nem egészen. Ha bankba viszed a pénzt, amire nincs szükséged, az hirtelen varázsmaggá változik. Azt mondod
a banknak:

„Erre a pénzre most éppen nincs szükségem, adjátok oda másnak, akinek kell, majd visszajövök érte később. Addig ültessétek el, és amíg itt van nálatok, vagyis annál, akinek szüksége van rá, ügyeljetek, hogy minél többet hajtson. Amikor majd szüreteltek, kicsivel több varázsmagot kapok vissza, mint amennyit odaadtam.”

Mit csinál ilyenkor a bank? Kölcsönadja olyan embereknek és vállalkozásoknak, akik szeretnének valamit felépíteni vagy elindítani. A legtöbb kezdeményezés kölcsönnel indul. És éppen ez a baj. Sokszor olyasmi is felépül vagy megszületik a kölcsönvett varázsmaggal, ami károsítja a Földet, elpusztítja lakóit, az állatokat, a növényeket, az embereket vagy rengeteg szemetet termel. Gondold csak el, milyen bosszantó, ha a szüleid sok-sok munkával megtakarított pénzéből épül fel a szemétégető a közeletekben, ami beszennyezi a környék levegőjét!

Mivel a bankok sok-sok millió ember varázs-magját őrzik, többnyire ők döntik el, mi nőjön ki:
a felhőkarcolók, olajfinomítók, gyárak, irodaházak, parkok, kórházak, tűzoltóállomások, de még a játszóterek is mind varázsmagból kelnek ki, ezért fontos, hogy olyan bankba vigyük a pénzt, ahol alaposan megfontolják, hová ültetik el.

Hova érdemes vinni a varázsmagot? Vannak bankok, amelyek csak és kizárólag a környezetet és az emberek jólétét, egészségét védő célokat támogatnak. Ezeket közösségi bankoknak hívják. Nincs belőlük nagyon sok, de szerencsére a számuk évről évre növekszik. Akik ilyen bankban tartják a varázsmagjukat, eldönthetik, mi nőjön ki belőle, és figyelemmel kísérhetik, hogyan fejlődik.

Ha lenne összegyűjtött varázsmagod, te mit növesztenél belőle?

Kapcsolódó segédanyagok: