Varga Zoltán Zsolt

VAKOND LEGSZEBB NAPJAI

2020-50

VAKOND LEGSZEBB NAPJAI

Teltek-múltak az évek a Kerekerdőben. Medvenc sötét üstöke őszbe vegyült, bocsai felcseperedtek, a legidősebb, Medárd lett az új polgármester. Épp olyan jószívű és bölcs vezetője lett az erdőnek, mint az apja. Borzas nyugdíjba vonult, felszámolta a bronzöntő műhelyt.

A közös séták szokását azonban megtartotta a két barát. Egy napsugaras délután, amint az egyik tisztáson sétálgattak, lépten-nyomon állatokba botlottak, alig győzték kikerülni őket.

 

 

– Az utóbbi években alaposan túlnépesedett a Kerekerdő – mormogta Medvenc.

– Bizony, és egyre nagyobb a feszültség, egyre több a veszekedés az erdő állatai között – bólogatott Borzas.

– És nem csak az állatok között! A minap láttam, ahogy egy vadgesztenyefa elkergeti a szelídgesztenyefát – mondta Medvenc, pajkosan hunyorítva Borzasra.

– Egy mérges gomba meg földhöz vágta a kalapját – kacsintott Borzas Medvencre.

– Tényleg? – szállt volna Bagoly Medvenc vállára, de öregségére rövidlátó lett, és a földre pottyant. Medvenc emelte fel.

– Dehogy! Borzassal észrevettük, hogy megint a közelünkben ólálkodsz, és csak vicceltünk. De félre a tréfával! Mit tehetnénk?

Borzasnak máris támadt egy ötlete.

– Az emberek úgy oldják meg a helyhiányt, hogy a föld alatt terjeszkednek. Leviszik a vasutat a föld alá, és úgy hívják, metró. Óriási parkolókat, raktárakat építenek mélyen a talaj szintje alatt. Ha az erdei vasútunkat metróvá alakítanánk, hatalmas területek szabadulnának fel. Nyáron hűvös, télen meleg lakásokat is építhetnénk a föld alá. Vakond nagy segítségünkre lehetne.

– Hát, komám, én nem szeretnék a föld alatt lakni, nekem pompásan megfelel a barlangom – csóválta a fejét Medvenc.

Bagolynak sem tetszett az ötlet.

– A föld alá? Brrrrrrrr. Épp ellenkezőleg, terjeszkedjünk a föld fölé!

– Építkezzünk a felhőkre?

– Nem légvárakra gondoltam. Építsünk lakásokat a fák koronáiba!

Medárd másnapra összehívta az erdei tanácsot. Először Borzas, majd Bagoly adta elő ötletét, hogyan enyhítsenek a helyhiányon.

Szavaztak. Kerekerdőben minden állatnak egyforma szavazati joga van. Ha kis különbséggel is, de a föld alatti terjeszkedés nyert. Erre szavazott a rágcsálók, a csúszómászók és a nagytestű emlősök többsége, míg a magaslati építkezést főleg a madarak és a fán élő kisemlősök támogatták. A szavazás eredményét mindenki elfogadta.

– Azt hiszem, nem kérdés, hogy a föld alatti munkák tervezésével és irányításával Vakondot kell megbíznunk – vélekedett Borzas.

– Vállalod? – kérdezte Medárd a szerényen álldogáló ásómestert.

– Nagy örömmel – felelte Vakond. – A szerelvényeket fel tudjuk használni a metróhoz is, de új síneket kell készíttetnünk. A föld alatt nyílegyenes pályát építünk, így kevesebbet kell ásni, és a közlekedés is gyorsabb lesz.

Vakond az összes rokonát összehívta. Kemény munkával fúrták ki az alagutat, mégis ezek voltak Vakond életének legszebb napjai. Borzas és Medvenc közben megrendelték a nyílegyenes síneket a városból. Borzas és a bronzöntöde egykori munkásai lefektették a síneket, és lehordták a szerelvényeket a föld alá. Aztán villanyvezetéket húztak ki az alagút mennyezetén, és lámpákat szereltek fel néhány méterenként.

Amikor elkészült, még Medvenc és Bagoly is lemerészkedett Borzassal az egyik metrómegállóba.

– Komám, megint neked lett igazad. Nagy terület szabadult fel az erdőben, ráadásul felére csökkent a menetidő! – veregette meg Medvenc öreg barátja vállát.

Mesemondó | Horgas Judit

Hangos Szitakötő

Kapcsolódó segédanyagok: