Borsiczky-Fél Júlia

TENGERNYI CSODA

TENGERNYI CSODA

Merüljünk együtt vizeink varázsos birodalmába s nézzük, milyen ámulatba ejtő élőlényekkel találkozunk!

Vibráló kékség

Az elektromos angolnák néhány milliméteres lárvái a Sargasso-tengerben (ejtsd: szargasszó) kelnek ki. Azonnal megkezdik útjukat a tengerből az édesvízig, s lassan kisujjnyi üvegpálcákká fejlődnek. A bőrük átlátszó, a neonkék fényt, amelyet magukból árasztanak, egy fluoreszkáló fehérjének köszönhetik.

A Nagy Öreg

A Földközi-tenger mélyén hullámzik a világ legöregebb élőlénye, a neptunfű. A kutatók körülbelül 100 000 évre becsülik a korát.
A neptunfű megtisztítja a vizet a szennyező anyagoktól, megfelelő élőhelyet kínál halak és csigák számára, védelmet nyújt a part földjének pusztulása ellen. Aneptunfűvel borított terület kétszer annyi szén-dioxidot tárol, mint egy ugyanolyan méretű esőerdő, ezért a tengeri füves rétek természetvédelmi oltalom alattállnak.

Csípés, hangsebességgel

A medúzának nincs agya, szinte teljes egészében vízből áll, de villámgyors: csalánsejtjei olyan sejtszervecskéket tartalmaznak, amelyekben kis kapszulák vannak, bennük apró szigonyokkal. Amikor egy medúza csíp, sejtszervecskék százait lövi ki magából egyszerre. A csípés csak 700 nanoszekundumig tart, amit elképzelni is nehéz, mert a nanoszekundum a másodperc egy milliárdod része. A csípés mégis olyan erős, hogy a rákfélék páncélját is átszúrja. Rendkívül fájdalmas és nagyon veszélyes lehet, azonnali orvosi segítséget igényel.

Elkészülni… vigyázz… fény!

A hordószemű hal nagyon furcsa kinézetű, a mélytenger sötétjében él. Feje és farkuszonya végei teljesen átlátszóak. A tíz centiméteres hal nevét hatalmas, élénkzöld, rendkívül fényérzékeny szeméről kapta, amely teleszkópszerűen mozog egy átlátszó, folyadékkal töltött pajzsban. A hal nagy szemével összegyűjti a lejutó kevés fényt,
így érzékeli prédái, az apró halak és medúzák halvány körvonalát.

Sétáló cápa

A szemfoltos bambuszcápa uszonyával nemcsak úszni, de „járni” is tud.

A sárga, foltokkal tarkított hal Észak-Ausztrália és Indonézia partjainál él. Alacsony oxigéntartalmú környezetben is életben marad: a sekély vízben vagy a parton rákokra, halakra és kagylókra vadászik. Ilyenkor lecsökkenti szívverését és oxigénhasználatát, és akár egy órát is kibír. Mielőtt elfogyna a levegője, lassan visszasétál a vízbe.

Tündértutaj

A Dél-Amerikából származó óriás tündérrózsa levelei elérik a 2–3 méter átmérőt, és annyira szilárdak, hogy
egy felnőttet is megtartanak a vízen.
A különös növény virágzása mindössze két napig tart. Harminc centiméteres, ananász illatú virága éjszaka nyílik ki. Az első éjjel fehér színű, a második éjjelrózsaszínből fordul át mélyvörössé.

Kicsik között legkisebb

A két centiméteres pigmeus csikóhal gyorsúszásban nem dönthet rekordot: óránként másfél métert tesz meg. Farkát egy közeli növényre hurkolja, hogy az áramlás el ne sodorja, és úgy beleolvad környezetébe, hogy alig vehető észre. Rokona, a japán törpe csikóhal még nála is kisebb: körülbelül rizsszemnyi nagyságúra nő.

Kapcsolódó segédanyagok: