Vibók Ildi

TÉL-ÜGY

TÉL-ÜGY

Papa szerint az évszakok közül a telet a legnehezebb szeretni, mert hideg és lucskos, és a hajnali hólapátolás se mindig öröm.
De az állatoknak még nehezebb ez az időszak, és nemcsak azért, mert náluk még karácsony sincs, hanem mert a hideg mellett ilyenkor kevés ennivalót találnak. Vagy egyáltalán semmit. Mintha nálunk valaki bezárná a kamrát, elveszítené a kulcsot, és csak tavasszal találná meg.

Ahhoz, hogy átvészeljék a síszezont, az állatok különböző stratégiákat fejlesztettek ki.

Vannak a költözködők, akik bevállalják a hosszú és veszélyes utakat – a vándormadarak több ezer kilométert repülnek, hogy elkerüljék a téli hónapokkal járó macerát.

Vannak az itt telelők, akik közül

– egyesek mindent megtesznek, hogy alkalmazkodjanak a télhez, a farkasok például meleg, téli bundát növesztenek;

– mások inkább szemet hunynak a dolog felett, a mókusok például durmolnak egyet táplálékkal jól felszerelt vackukban,

– vagy egyenesen hibernálják magukat, mint az ürgék vagy a pelék, és úgy várják a jó időt.

Néhányuknak mi is tudunk segíteni az áttelelésben.

Kezdjük a rovarokkal, akik a kerti avarban, a korhadó farönkök laza kérge alatt, a fás fészerben, a garázsban vagy a függönykorcban, a kamra ablakán próbálják átvészelni a zord napokat. Fürkészek, cincérek, lepkék, katicabogarak…
Ha békén hagyjuk őket, nem égetjük el ősszel az avart, nem piszkáljuk le a fakérget, és rábeszéljük mamit, hogy tavaszig ne mossa ki a függönyt, már segítünk, de ha még egy rovarszálloda készítését is bevállaljuk – például bambuszszálakból –, igazi rovarszuperhősökké válhatunk.

Aztán itt vannak a siklók, gőték, békák, varangyok, akik azzal töltik a napjaikat, hogy mindent befalnak, ami szembe jön és a mérete is megfelelő, majd keresnek egy ötcsillagos téli szállást, és kibérelik a hosszú alvásra. Felborult virágcserép, komposztáló, kerti kőkupac, farakás. Ha ilyesmivel örvendeztetjük meg őket, aztán békén hagyjuk, és vigyázunk, hogy mások is békén hagyják, tavasszal szembejöhet a kis béka, akinek mi segítettünk megúszni a fagyhalált, és aki cserébe segít nekünk túlélni a szokásos nyári szúnyoginváziót.

A madarak, akik itthon maradnak, legjobban az eleséggel teli madáretetőt szeretik. Lehet benne napraforgómag vagy más olajos magvak, esetleg faggyú – a madarak nem kényesek az alakjukra. De ha elkezdjük etetni a madarakat, csakis akkor hagyhatjuk abba, amikor már olyan jó idő van, hogy könnyedén találnak élelmet nélkülünk is! Ahogy neked is jobban esik a pirítós kenyér citromos teával, a madarak is hálásak lesznek egy madáritatóért, amiben mindig friss a víz.

A sünöket nagyon be tudja csapni a tél, mert ha kicsit is enyhül az idő, felébrednek, megörülnek, hogy itt a tavasz, és rögvest útra kelnek egy kis nassolni valóért. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy az összegereblyézett falevélkupacba vagy a komposztunkba beköltözik egy süni, némi kutya- vagy cicatáppal meg itatóval kedveskedhetünk neki, főleg késő ősszel, hogy jól felhizlaljuk télire, és a becsapós, enyhe téli napokon ne kelljen messzire kóvályogni a rágcsálnivalóért.

Papának persze így sem lesz könnyebb ez a tél dolog, de az állatoknak talán igen.

Kapcsolódó segédanyagok: