Makó Ágnes

TÁRSAS TÁRSASÁGOK, KÖZÖS KÖZÖSSÉGEK

TÁRSAS TÁRSASÁGOK, KÖZÖS KÖZÖSSÉGEK

Az emberek sokféle közösségben élnek együtt, és egy-egy ember általában több csoporthoz is tartozik. Ezek között van, amibe beleszületünk, van, amit magunknak választunk, másokat a jellem-zőink, életmódunk, kedvteléseink alakítanak ki.

Az emberek tág közösségét társadalomnak hívjuk. A nyelvünk szépen kifejezi, hogy az emberek társra, társakra vágynak, többen együtt társaságot alkotnak, még többen pedig társadalmat. Ennek legkisebb egysége a család, ami általában együtt élő párt vagy szülőket és gyerekeiket jelenti, de vannak olyan családok is, ahol egy szülő neveli a gyerekét vagy gyerekeit, más családokban pedig többen élnek együtt, például nagyszülők vagy felnőtt testvérek is lakhatnak egy fedél alatt.

A nép vagy nemzet olyan közösség, amit általában egy országban élő, közös nyelvet beszélő, közös kultúrával rendelkező és közös múltra visszatekintő emberek alkotnak. Ez persze nem ilyen egyszerű, mert az emberek megválaszthatják, hol akarnak élni, így elvándorolhatnak más országokba és élhetnek ott akkor is, ha máshol születtek, más nyelvet beszélnek. A vándorlást latin eredetű szóval migrációnak nevezzük.

Ezeken kívül sokféle kisebb közösség létezik, amelyek mind fontos szerepet töltenek be az ember életében. A barátokat a kölcsönös szeretet, bizalom, megértés köti össze. Nagyobb baráti társaságoknak is lehetünk tagjai, de gyakori az is, ha ketten vagy hárman vannak jóban. A barátság sokféleképpen létrejöhet, óvoda- vagy iskolatársak, szomszédok vagy munkatársak között is barátsággá mélyülhet a mindennapi kapcsolat, de közös érdeklődési kör mentén is kialakulhat.

A különböző hobbik is sokféle közösséget teremthetnek, így vannak, akik a szabad idejük egy részét együtt töltik el, például együtt fociznak, szerepjátékoznak, kerámiáznak, kertészkednek, robotokat építenek vagy ugyanazért az együttesért rajonganak. Az interneten ezerszámra nyüzsögnek a klubok, csoportok, rajongói oldalak, bárki megtalálhatja a neki valót.

A felnőttek életében fontos a munkahelyi közösség, ahol a kollégák sokszor csapatban végzik a munkát minden hétköznap, gyakran legalább annyi időt együtt eltöltve, mint a családjukkal. Érdekes emberi közösség a vállalat, ami gazdasági, üzleti érdekek alapján jön létre. A vállalaton belül sokan dolgoznak együtt ugyanazért a célért, felosztják a feladatokat, és így hoznak létre termékeket (például ruhákat, gépeket, élelmiszereket) vagy szolgáltatásokat (például hajat vágnak vagy idegen nyelvet tanítanak).

Az értékrend is fontos szervező erő az emberi társadalomban. A vallási közösségek az emberek közös hitén alapulnak, a politikaiak pedig azon a meggyőződésen, hogy miképpen lehetne a legjobban megszervezni az emberek, a település vagy az ország közös életét.

A közösségek tehát nagyon sokfélék. Ami összetartja őket, az is sokféle, lehet rokonság, szeretet, érdek, érdeklődés, de akár rosszindulat is, ha például azokra gondolunk, akik ha együtt vannak, rögtön másokat kezdenek csúfolni, bántani, akár a játszótéren, akár az iskolában vagy az interneten. Mindenkinek magának kell kitalálnia, milyen közösségekhez szeretne tartozni, kikkel érzi jól magát.

Érdemes belegondolni, hogy bár otthon, az iskolában vagy a szabad időnkben kis közösségek tagjai vagyunk, minden ember egy hatalmas közösséghez tartozik, az emberiséghez, aminek tagjai együtt élnek a Föld bolygón. Nagy kérdés, hogy ilyen sokan hogyan tudunk úgy együtt élni, hogy mindenki a számára legjobb élet lehetőségét kapja, és bolygónk is élhető hely maradjon.

Kapcsolódó segédanyagok: