Szőnyei András

KILÉP A SORBÓL

KILÉP A SORBÓL

Szótlanul sorakoztak az egymásba tolt bevásárlókocsik a Spar előtt. Mire a biztonsági őr az utolsó lámpasort is lekapcsolta a plázában, a többségük már bóbiskolt.

A szélső sor végén álló kocsi azonban szinte remegett, zörgött izgalmában. Most jött el élete pillanata! Megvárta, míg teljes csend borul az épületre, majd gyári hibás, a szokásosnál hosszabb láncával kipattintotta zárját az előtte álló kocsi szorításából, és finoman hátrasiklott, otthagyva a sort. Társai közül néhányan felriadtak, de nem tudták mire vélni a történteket. Az utolsó kocsi nem várta meg, míg magukhoz térnek meglepetésükből: irányba állt, és tovasuhant a pláza folyosóján.

Tudta, hogy a lustább biztonsági őr van szolgálatban, aki nem szokta figyelni a kamerák felvételeit, de azért igyekezett minél gyorsabban elérni a liftet. Útközben vetett magára egy pillantást az ékszerüzlet kirakatában. A sietségtől csak úgy lobogott utána a lánca, amelyet a lifthez érve karként nyújtott fel, hogy megnyomja a gombot.

Pillanatokon belül a -2. szinten, a majdnem teljesen üres parkolóban állt. Végre ő is valódi autónak érezhette magát! Elképzelte, milyen álmélkodó pillantásokkal kísérné a többi kocsi, ha nem tulajdonosaik garázsában töltenék az éjszakát. Ment néhány kört a parkolóban; egy ideig ügyelt rá, hogy tartsa magát az aszfaltra felfestett sávokhoz és kikerülje a parkolóhelyeket, aztán már csak gurult, amerre éppen kedve tartotta.

Mikor ezt elunta, beparkolt a biztonsági őr Fordja mellé. A Ford rákacsintott az indexlámpájával, és megjegyezte, milyen rég nem akadt társasága az éjszakánként rendre elhagyatott parkolóházban. Váltottak néhány szót, majd a bevásárlókocsi kiállt a parkolóhelyről, láncával kedvesen búcsút intett, és a kijárat felé vette az irányt.

A sorompó elzárta az autók elől az utat, de ő gond nélkül kifért mellette. Megvárta, míg zöldre vált a lámpa a kereszteződésben, majd kihajtott a főútra. A forgalomhoz kevés lett volna a sebessége, így a biciklisávot választotta, és elindult északnak, a Szabad Bevásárlókocsik Földje felé.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: