Szitáné Kazai Ágnes

MINDENKI A SZIGETÉRT

MINDENKI A SZIGETÉRT

 Mint mindig, most is a szarka hozta a híreket. A városházán járt, ahol a nyitott ablakon keresztül egy illatos fánkot akart elcsenni. De amikor meghallotta a beszélgetést, feledte a fánkot, és hanyatt-homlok repült vissza a szigetre. Riadót fújt, és az állatok azonnal összesereglettek.

– Üdülőpark, szálloda, vitorláskikötő – csak úgy záporoztak csőréből a szavak.

– És velünk mi lesz? – kérdezte aggodalmasan a nyuszi.

– Egy környezetvédelmis lány is feltette ezt a kérdést, de a többiek lehurrogták.

– Kell egy haditerv! – állapította meg a szamár, aki kivételesen nem mondott csacsiságot.

Az állatok bólogattak, és a sereg elindult a vén bagolyhoz útmutatást kérni. Hosszan tanácskoztak, mire megszületett a terv, és azonnal nekiláttak a megvalósításnak. Amikor egy reggel a sólyom a magasból kiszúrta a földmérőket, mind készen álltak a bevetésre.

A szakembereket a part közelében érte az első kellemetlen meglepetés: a víz telis-tele volt döglött halakkal. Persze, az uszonyosok nem pusztultak el, csak sikerrel alkalmazták a kétéltűek által betanított légzőgyakorlatokat. Látszólag élettelenül himbálóztak a víz felszínén; igaz, komolyan koncentrálniuk kellett, hogy ne törjön ki belőlük a nevetés.

A parton közben feltűnt a veszett rókák csapata. Habzó szájuk láttán a rablóbanda tagjai elégedetten veregették meg vezetőjük, a szarka szárnyát. Az ötletgazda szerényen elhárította az ünneplést azzal, hogy a városban nyitva hagyott ablakok igencsak megkönnyítették küldetésüket, a fogkrémek eltulajdonítását. A rókák most vonaglottak; a koreográfia a flamingó munkáját dicsérte.

A földmérők ijedten hátráltak, de megpróbáltatásaik korántsem értek véget. A távolból farkasüvöltés hallatszott. Igaz, a szigeten csak egy öreg ordas élt, aki már nem igazán tudott vonyítani, de kitűnő mesternek bizonyult a sintértelepről szökött kutyák betanításában. A szakértők fejvesztve menekültek, a város pedig gyorsan elállt az üdülőparki beruházástól.

A sziget lakói lelkesen ünnepeltek. Egyszerre kiáltották mottójukat: Egy mindenkiért, mindenki a szigetért! Vezetőjük, a kiöregedett cirkuszi medve köszönetet mondott mindenkinek.

– Külön elismerésemet fejezem ki a szarkának, aki nemcsak a hírek fáradhatatlan szállítója volt, hanem személyesen is nagy szerepet vállalt az akcióban. De hova tűnt a szarka?

A hírvivő épp akkor landolt egy fenyőfán, és meglehetősen feldúltnak tűnt.

– Baj van. Filmesek jönnek a jövő héten. Horror-sorozatot akarnak itt forgatni „Rémségek kicsiny szigete” címmel.

− Kell egy haditerv! – mondta a szamár, és a többiek bólogatva indultak a vén bagolyhoz tanácsot kérni.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: