Szigeti Zoltán

VILÁGÍTUNK, MELEGÍTÜNK

VILÁGÍTUNK, MELEGÍTÜNK

Azt, hogy egy lámpa világít, természetesnek veszed. De gondoltál arra, hogy egyes növények is világíthatnak? Bármilyen furcsa, így van. Ha erős fény éri a leveleket, rövid ideig maguk is gyenge fényt bocsátanak ki, amit mi nem látunk, de műszerekkel érzékelhető. Ritka esetben ez a fény szabad szemmel is látható. Például, ha a távoli Maldív-szigetek partjaira vetődsz, élvezheted a vízzel a part felé sodródó, apró vízi mikroorganizmusok által kibocsátott kék fény csillogását. Ez a jelenség a biolumineszcencia. Ennél a fénynél azért nem lehet olvasni.

A növények fénylése mesterségesen is fokozható egy speciális anyagot is tartalmazó, vizes oldatos kezeléssel. Ha ezeket a növényeket erősen megvilágítják, a levelek ezután a sötétben is, tartósan és jól láthatóan, különböző színekben világítanak. De hogy egy egész erdő ilyen fényben ússzon, legfeljebb a tudományos-fantasztikus filmekben fordulhat elő.

A gombák, bár helyhez kötöttek, spórákkal szaporodnak, egész életükben növekednek, denincs zöld színtestük és szerves anyagokkal táplálkoznak. A tudomány ezért a gombákat nem tekinti növényeknek. Japán egyik szigetén élnek olyan gombák, amelyek sötétedés után fényükkel megvilágítják közvetlen környezetüket. Az egyik legerősebb fényű a fénylő kígyógomba. Magyarországon is élnek világítani képes kígyógomba fajok, de a világító tölcsérgombák ismertebbek. A gombák esetében a fény keletkezésének más az oka, mint a fenti példákban említett növényeknél. Olyan speciális molekulákat tartalmaznak, amelyek a biokémiai energiát képesek fénnyé alakítani. De vajon miért kell egy gombának világítani? Mert így csábítja magához a spórái terjesztésében szerepet játszó rovarokat, még éjjel is.

Szokatlan jelenség, hogy egy növény – legalábbis annak egy része – hőt termeljen, mint egy kis kazán. Ez akár a közvetlen környezetedben is előfordulhat, ha van nálatok például virágzókontyvirág vagy filodendron. A titánbuzogány, ez a rettentően büdös virágot hozó kontyvirágféle akár 10–15 fokkal melegebb lehet, mint a környezete. A hő az egyik sejtszervecskében, a mitokondriumban zajló sejtlégzés során képződik. Ha lakást fűteni nem is lehetne velük, de a virágok által termelt hő ahhoz elég, hogy illatanyagaik terjedését fokozza, ami segíti a beporzó rovarok odacsábítását. Van olyan kontyvirágféle, amelyik a hóval fedett talajból kibújva még a havat is megolvasztja maga körül.

A növények magja csírázáskor megduzzad, s a belőlük fejlődő hajtások nagy feszítő erőt képesek kifejteni. Ez figyelhető meg, amikor a sziklák repedései közt összegyűlt, finom szemcséjű törmelékbe kerülő mag kicsírázik. Ahogy nő a belőle fejlődő facsemete, gyökerének feszítő ereje akkora lehet, hogy a hőmérséklet változása (a fagy, illetve a felmelegedés) segítségével idővel még a sziklát is széthasítja.

Az eddig olvasottakat nem nehéz elképzelni, de az már nagy fantáziát igényel, hogy elhidd: a növények hangokat is képesek kiadni, annak ellenére, hogy nincs speciális hangadó szervük. Ezek a hangok – melyeket az emberi fül nem képes érzékelni, mert az ultrahang tartományába tartoznak – akkor keletkeznek, amikor a növény száraz körülmények közé kerül, több napig nem jut vízhez. Ilyenkor a hajszálgyökerektől a levelekig a szállító edénynyalábokban az összefüggő vízoszlop elszakad, buborék képződik, ami kattanással, pattanó hanggal jár. Ez a kattogás eleinte gyakoribb, majd ahogy a növény egyre jobban szárad, ritkábbá válik, s amikor kiszáradt, el is némul.

Kapcsolódó segédanyagok: