Szigeti Zoltán

SZÉPEK ÉS MÉG SZEBBEK

SZÉPEK ÉS MÉG SZEBBEK

Ha egy üde réten sétálsz vagy ha a virágboltba kukkantasz be, a legváltozatosabb színű virágokkal találkozhatsz a pirostól a kéken, lilán át a sárga színűekig. A szirmokat színező anyagok közt az antociánok kék, ibolya vagy vörös színűek, ők felelősek a levendula, az ibolya, a len vagy a piros muskátli színéért. A karotinoidok csoportjába tartozó anyagok okozzák a virágok sárga színét, más növényi részeknek, például a sütőtöknek vagy a sárgarépának narancssárga színét is ők adják, sőt a paradicsom pirosáért is egy karotinoid-féleség, a likopinfelelős.

Azt, hogy egy virág színes vagy akár fehér, természetesnek veszed, de hogy egy virág fekete legyen? Valami akkor látszik feketének, ha elnyel minden színű fénysugárzást. Teljesen fekete virág valójában nincs, mert még a legsötétebb szirmok is megmutatják a napfényben a piros, lila, sötétbordó vagy mélykék árnyalatukat, és csak világosabb, színesebb környezetben,
az emberi szem számára tűnnek feketének. Az ilyen virágok színe a rendkívül sötét antocián vegyületeknek köszönhető. A rózsák legfeketébbje a rejtelmes Éj királynője fajtanevet kapta. De van fekete tulipán, nőszirom, árvácska, sőt petúnia is. Ezek a feketeségek ügyes kertészek nemesítő munkájának az eredményei, a természetben nem találhatóak meg. A denevérvirág viszont nemesítés nélkül is feketének látszik, s ezen kívül még az a különlegessége, hogy nagy méretű, bonyolult szerkezetű virága egy repülő denevérre hasonlít. Ez a növény előfordul a természetben is, de mifelénk ne keresd, mert csak Japánban és Kína egyes részein honos.

A virágok mérete is adhat okot ámulatra. A magvakkal szaporodó legkisebb növény a gyökértelen vízidara, ami a hazai vizeinkben előforduló apró békalencse mellett is eltörpül. Virágai annyira kicsik, hogy csak mikroszkóppal láthatók. Szinte hihetetlen, de éppen ennek az apró vízidarának rokona, vele egy növénycsaládba tartozik a világ legnagyobb méretű virággal rendelkező növénye, a trópusi, szubtrópusi területeken élő titánbuzogány, más néven óriás kontyvirág is. Másfél-két méteres virága látványnak nagyon szép, de iszonyú büdös, csak a legyeknek tetszik a szaga, így hát ők porozzák be.

A szépséges orchideák közt különlegesség az ausztráliai repülő kacsa orchidea, aminek 2–3 centiméteres virágai repülő kacsára emlékeztetnek. Még ennél is furcsább a meztelen ember orchidea. Ennek szirmai fürtökben állnak és egyenként meztelen férfi alakját mutatják. A lányoknak is megvan a képviselete az érdekes virágok közt, hiszen az egyik faj virágai fehér szoknyában táncoló lányokat formáznak. A perui és ecuadori erdőkben még majom arcot mutató orchidea is van. Mással hívja fel magára a figyelmet egy Japánból ismert növény, aminek fehér szirmú, szinte jelentéktelen virágai, ha elered az eső, üvegszerűen átlátszóvá válnak, majd ha eláll és felszárad az eső, ismét visszakapják fehérségüket, az átlátszóság is megszűnik.

Ettél már virágot? Valószínűleg igen, de nem is gondoltál rá, hiszen a fűszernövények, gyógynövények, mint a citromfű, a rozmaring vagy a menta virágai gyakran használatosak a konyhában. A körömvirág friss vagy szárított szirmai is ehetőek, az ételnek szép sárga színt adnak, de érdemes óvatosnak lenni, mert a szirmok kissé csípősek. A bodza virágát nemcsak finom szörp készítéséhez használják, hanem a palacsintatésztát is lehet gazdagítani vele. A salátákhoz is használják az akácvirág, a napraforgó, az ibolya vagy a rózsa szirmait, mintegy adalékként, de nem szabad túlzásba esni, nehogy virágsziromsaláta legyen belőle, amibe a fejes saláta, sárgarépa és más zöldség szinte csak mellékesen kerül.

Kapcsolódó segédanyagok: