Szigeti Zoltán

ORVOSSÁGOS FÜVEK, FÁK 

ORVOSSÁGOS FÜVEK, FÁK 

Ha a mai ember fájdalomcsillapításra gondol, az első, ami az eszébe jut, egy tabletta, kapszula, kenőcs vagy spray a sarki gyógyszertárból. Pedig a természet patikájában is vannak hatékony megoldások a különböző fájdalmak csillapítására.

A természetben élő emberek, ha valami bajuk van, őseik tapasztalata alapján a növényekhez fordulnak. Lázcsillapításra, gyulladáscsökkentésre a fűzfa lehántott kérgét használják. A gyárban készülő aszpirin tabletta is a fűzfakéreg szalicinjának egyik származékát tartalmazza.

A leggyakrabban használt gyógyhatású növények között elsőként a kamillát kell említeni. Talán te is találkoztál már vele tea formájában, amikor a hasad fájt, mert teleetted magad valamivel, vagy valamilyen gyulladásod, hurutod volt. A másik gyakran használt gyógynövény a kakukkfű. A kerti és vadon termő mezei kakukkfű is úgy gyógyít, ha teát készítünk belőle. Illóolajai a légutakon és a tüdőben lerakódott váladékot feloldják, és a makacs köhögést is csillapítják.

A macskagyökér gyöktörzsének illatától a macskák szinte révületbe esnek, és vadul dörgölőzni kezdenek hozzá – innen kapta a nevét. A gyöktörzs nem gyökér, hanem földalatti módosult szár, aminek a tápanyag-raktározás az egyik szerepe. A gyógyászatban a földből kiásott és megszárított gyöktörzsét használják, teát szoktak belőle készíteni, de alkalmazható illóolaj, fürdőadalék, drazsé vagy kenegetésre alkalmas ún. tinktúra formájában is. Az emberre azonban – a macskákkal ellentétben – nem izgatóan, hanem nyugtatóan hat.

Csípett már meg csalán? Ugye, nem volt kellemes? Nem is gondolnál rá, hogy ez a csípős növény – megfelelően alkalmazva – mérsékli a gyulladásokat reuma vagy ízületi kopás esetén. A leveleiből készült ülőfürdő jótékonyan hat a reumás betegekre. Feljegyeztek olyan régi történeteket az ókori római katonákról, hogy a hosszú hadjáratok során, más lehetőség híján csalánlevelekkel csapkodva próbálták enyhíteni hátuk vagy más tagjuk fájdalmát, mert az fokozza a vérkeringést. A bazsalikomról is hallhattál, amikor a konyhában segítettél a főzésben és figyelted az ételek ízesítését. Ennek az illatos növénynek a levele nemcsak a paradicsomos ételek kellemes adaléka, hanem gyógyító hatása is van. Illóolaj tartalma révén gyomor- és bélpanaszokat is képes enyhíteni.

Sok hasznos fájdalomcsillapító növény létezik még. A televízió meg az internet reklámözönében napjainkban az ember néha nehezen igazodik el, hogy kinek, miben higgyen. Gyakran hallani csodaszerűen ható növényekről. Érdemes gyanakodni, ha ilyet olvasol vagy látsz valahol: Kötözd éjjelre a térdedhez és reggelre elmúlik a fájdalmad! Vagy: Öt perc borogatás és a fájdalom menekül! Ilyen gyors eredményekre, sajnos, csak a mesebeli varázslók képesek.

Kapcsolódó segédanyagok: