Szigeti Zoltán

EGY SZÁL FŰTŐL AZ ŐSERDŐIG

EGY SZÁL FŰTŐL AZ ŐSERDŐIG

Réten, füves kertben vagy nagyobb parkban sétálva olyan sok fűszálat találsz, hogy meg se tudod számolni. A szép gyepet látva nehéz elképzelni, hogy egy fűszál akár magában is nőhet. Valóban, ahol fű nő, ott sok van belőle, és így együtt alkotnak gyepet, pázsitot. A fák már gyakrabban állhatnak egyedül, és olyankor méretükkel, alakjukkal vagy színükkel tűnnek ki a környezetből. Lehetnek laza csoportokban is, s egy kis aljnövényzettel, köztük füves tisztásokkal szép látványt nyújtanak. Ilyenkor liget van előtted. Ha a fák sűrűbben nőnek egymás mellett, hogy a fény is szinte alig hatol át köztük, s tövükben cserjék, kúszónövények burjánzanak, melyek fejlődését talán sosem zavarta meg az ember, akkor őserdő vesz körül. A fáknál, sőt a fűszálaknál is sokkal több van a tavakban, tengerekben, óceánokban élő egysejtű algákból, hiszen parányi méretűek és a vizekben szinte mindenhol előfordulnak.

A növények világában sokaságról, tömegességről azonban nemcsak az egyedek számát illetően beszélhetünk. Kora tavasszal, amikor a mogyoróbokrok, a fenyők, más növények porzós virágai beérnek, s ezeket megmozgatja a szél, felhőként száll belőlük a virágpor. Fenyőerdők mellett a pollennagyon finom, enyhén sárga színű pora szinte rétegben képes összegyűlni az utakon, járdaszéleken. Az erre a sorsra jutott virágporszemek ugyan már nem érnek el rendeltetési helyükre, a bibékre, de rajtuk kívül azért van még elég, amelyeknek ez sikerül, s így a szaporodáshoz szükséges magok termelése nem marad el. Ha kevesebb pollen képződne, akkor még kevesebb jutna a megfelelő helyre.

Tavasszal a gyümölcsfák ágai a rajtuk sűrűn elhelyezkedő virágoktól is hajladoznak. Jó lenne, ha az összes virágot beporoznák a méhek, megtermékenyülnének és mindegyikből termés fejlődne? Te bizonyára örülnél neki, ha nagyon sok gyümölcs teremne, de ha ez évről évre így történne, a fa beleroskadna. A termésérés ugyanis nagy tápanyagigényű folyamat, így, ha túl sok virág termékenyül meg, nem elegendő a talajból felvehető tápanyag, és a termés egy része elvész, még éretlen állapotában ledobódik. De ne sajnáld, mert a megmaradók beérnek, és mégnagyobbra nőnek. Így a kevesebb akár több is lehet, de hogy jobb, finomabb lesz, az biztos. A mennyiség minőségi változással jár, a kevesebb jobb.

A nagy gyümölcsöskertekben nincs hiány beporzó rovarokban, így egyes években, ha minden feltétel kedvező, nagyon sok alma, körte vagy más gyümölcs fejlődik az ágakon. De ha túl sok van belőlük, azok általában kicsik maradnak, mire megérnek. Ha a termesztő nagyobb gyümölcsöket szeretne, ritkítania kell a termést, bármilyen nehezére esik. Az értő gazdák azt vallják – s én is tőlük tanultam –, hogy a gyümölcsöket annyira kell megritkítani, hogy teljes kifejlődésük után két szomszédos gyümölcs között akár egy fejlett harmadik is elférjen.

A termések rejtik a magokat, hol kevesebbet, hol többet. Legtöbb magja egyes lágyszárú növényeknek van, például néhány gyomnak, s ezért is fordulnak elő olyan tömegesen. Híresen sok apró magot érlel a disznóparéj, ez az úton-útfélen előforduló, igénytelen gyom. Ezért is találkozhatunk vele szinte mindenfele. Kérdezhetnéd, hogy nem pazarlás ilyen sok magot termelni? Ugyanaz a válasz, mint a virágpor sokaságával kapcsolatban. Minél többet termel belőlük a növény, annál nagyobb az esélye, hogy megfelelő körülmények közé kerüljön, és új élet sarjadhasson.

Kapcsolódó segédanyagok: