Szigeti Zoltán

A NÖVÉNYEK NE VÁLTOZNÁNAK?

A NÖVÉNYEK NE VÁLTOZNÁNAK?

Láttál már forró afrikai tájakról készült természetfilmeket? A nap perzseli a szavannát, minden kiég, a folyók kiszáradnak, a növények, állatok szenvednek, pusztulnak a hőségtől. De aztán felhők jelennek meg az égen, elered az eső, akár villámlik is, és a szavannán szinte egy csapásra megélénkül az élet. Új leveleket hajtanak a lombtalan fák, cserjék, friss fű sarjad, s a talajban megbújó magvakból szárba szökkennek a lágyszárú növények. Gyorsan kifejlődnek leveleik, akár két-három hét alatt ki is virágzanak, majd villámgyorsan magot hoznak. Mire mindez lezajlik, ismét beköszönt a szárazság, de addigra már a magvaik szétszóródtak. A magok aztán az ismét bekövetkező, hónapokon át tartó aszályban türelemmel várják az újabb esőt, hogy minden kezdődhessen elölről.

A növények azonban nemcsak ilyen drámai helyzetekben képesek változni. A fák évről évre magasodnak, terebélyesednek, vastagodnak. A termetükön kívül a lombjuk színe, a leveleik mérete és vastagsága is megváltozhat, attól függően, hogy az adott évben környezetük milyen feltételeket biztosít számukra. Az árnyékban élők levelei nagyobb felületűek és vékonyabbak. Ha erős napfénynek kitett helyen fejlődnek a levelek, azok kisebb méretűek, de vastagabbak lesznek, mert így biztosítható mindkét esetben a fotoszintézis folyamatában a szén-dioxid megkötéséhez szükséges energia.

A méhészek hosszú időn át figyelték és pontosan feljegyezték, mikor virágzik az akác, hiszen a begyűjtött méz mennyisége attól függ, hogy a méhkaptárak kihelyezésével sikerül-e eltalálni az akácvirágzás idejét. Ezek a megfigyelések azt mutatják, hogy az akác virágzása Magyarországon az elmúlt 150 év alatt két héttel korábbra tolódott. Ez nem lenne baj, ha a beporzó rovarok is követnék a változást. Mivel a virágzás eltolódását és a beporzó rovarok életciklusát nem ugyanazok a környezeti feltételek befolyásolják, így nem biztos, hogy a rovarok akkor kerekednek fel beporozni az akácot, amikor az már virágzik, s bizony lekéshetnek róla, ami egyik félnek sem jó.

Az ember közvetlen környezetében előforduló növényeken is érdekes változásokat lehet megfigyelni. Ha ismered a hortenziát, ezt a régebben nagyon divatos kerti növényt, biztosan láttál már rózsaszínű vagy kék virágú egyedeket. Ha a cserépben kapott rózsaszínű hortenziát kiültetjük a kertbe, a következő évben előfordulhat, hogy ugyanaz a növény kék virágokat hoz. Ennek az érdekes jelenségnek az az oka, hogy a növény virágszirmai úgy viselkednek, mint egy indikátorpapír, színük a talaj kémhatásától függően változik, és ha a kertben a talaj savanyúbb, azt jelzi a virág színe.

Nemcsak a természetes körülmények, hanem az ember maga is jelentősen hozzájárult, hogy egyes növények megváltozzanak. Az ember a természetes flórának a táplálkozásra legalkalmasabb és legértékesebb növényfajait választotta ki, és szaporította, nemesítette tovább. A mai napig az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk a búza, amit már mintegy tízezer éve termesztünk. Ez idő alatt fokozatosan átalakulva nyerte el mai formáját, értékes tartalmát. A szőlő is több ezer éves termesztés során, tudatos kiválogatás által nemesedett és érte el mai íz- és aromavilágát. Vadon növő ősének valószínűleg kemény, zöld, kesernyés, savanyú levű bogyói lehettek. Nagyon fancsali arcot vágnál, ha azt az egykor vadon nőtt szőlőszemet megkóstolnád. De a finom, édes szőlőt szemezgetve ma már ez eszünkbe sem jut.

Kapcsolódó segédanyagok: