Pánti Irén

Szeresd a páncélod

Szeresd a páncélod

A középkori lovagok testét nehéz páncél borította, hogy védelmet nyújtson a kardcsapásokkal szemben. A csata után azonban a lovagok siettek megszabadulni a súlyos tehertől. Bármilyen hihetetlen, ma is vannak, akik páncélt viselnek, és nemcsak különleges alkalmakkor, hanem a nap 23 órájában. Ráadásul a többségük gyerek!

Ezeknek a gyerekeknek gerincferdülése van. A betegség kiváltó oka az esetek többségében ismeretlen, 10–12 éves korban jelentkezik. Lányoknál kétszer gyakrabban fordul elő. Jellemző tünete, hogy egyik oldalon a váll vagy a csípő magasabban helyezkedik el, így rossz tartás alakul ki, ettől fáj a hátuk és fáradékonyabbak.

A betegség kezelése a gerinc görbületének mértékétől függ. Ha 20 foknál kisebb a görbület, elég csak gyógytornára járni, és otthon külön gyakorlatokat végezni. Ha a görbület nagyobb, a gyógytorna mellett fűzőt, más néven korzettet kell viselni. A korzett könnyű műanyagból készül, testre szabottan alakítják ki, kemény és merev, ezért tartja a gerincoszlopot és megvédi a sérülésektől, miközben a görbületekre is nyomást gyakorol. Addig kell viselni, míg a csontosodási folyamat befejeződik – ami évekig is eltarthat.

Akkor is kialakulhat gerincferdülés, ha a növekedésben lévő gyerek keveset mozog, és izomzatának fejlődése nem tart lépést a csigolyák növekedésével. Ez a fajta gerincferdülés a rossz tartás miatt jön létre, a gyenge izomzat következtében. Mindkét esetben a legfontosabb az elváltozások korai felismerése, mert ha időben kezdik el a kezelést, a fellépő szövődményeket el lehet kerülni.

(A folytatás a téli számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: