Szabó Csaba

A FÉNYEVŐK

A FÉNYEVŐK

A fényevők legfőbb és egyetlen tápláléka a napfény volt, ezért furcsának tűnhet, hogy évezredek óta Sötétföldön éltek, ahol sohasem voltak nappalok, csakis éjszakák. Ám ez éppen miattuk alakult így, hiszen hosszú szívókáikkal az összes napfényt felfalták, mielőtt a napsugarak a földet érinthették. Nem is híztak el soha: Sötétföld minden lakója darázsderékkal és sötétben is világító, sőt, vakító fehér bőrrel büszkélkedett.

Sötétföld az Északi-tenger felől a Csepűrágók, a Déli-erdő felől a Rágcsálók Birodalmával volt határos. Ahogy terjedt a sötétség, a két szomszédos ország lakói mindinkább aggódtak. A rágcsálók diófái és mogyoróbokrai egyre kevesebb termést hoztak, ami a lakosság fő táplálékát, ráadásul az ország fő exportcikkét fenyegette. A csepűrágóknak fő kulturális tevékenységükhöz volt szükségük fényre, ők ugyanis szinte mind egy mesterséget űztek: a szemfényvesztést. Mutatványaikkal keresték meg az ország nemzeti bevételének 90%-át.

A szőrös kis rágcsálóknál és az öltönyös, mindig mosolygó csepűrágóknál idővel betelt a pohár, és tárgyalásokat kezdeményeztek egymással, hogy visszaszerezzék a fényt. Gyorsan kialakult a haditerv: a csepűrágók észak felől, míg a rágcsálók dél felől indítottak hadjáratot Sötétföld ellen. Abban azonban mind egyetértettek, hogy csakis békés módszerekkel kell jobb belátásra bírni a fényevőket.

A rágcsálók a Mogyoró haditerv alapján hosszú hatótávolságú ágyúikkal mogyorót és diót szórtak szét Sötétföldön. A táplálékok mellé vidám színű, kedves kis üzeneteket rejtettek el: „Kóstolj meg!”, „Finom vagyok!”, „Egészséges vagyok!” és hasonlók.

A fényevők a különös támadást észlelve nem tehettek mást, engedtek a csábításnak. Le-lehajoltak a csemegékért, és közben megfeledkeztek a fényszívásról. A megmenekült napsugarak így elérték Sötétföld felszínét. Az egyre terjedő fénynyalábokat kihasználva, a csepűrágók a Turpis hadművelet keretében északról léptek Sötétföldre, és különféle trükköket mutattak be a fényevőknek, akik láthatóan élvezték az előadást, miközben a rágcsálnivalót majszolgatták.

Így történt, hogy Sötétföldön az éjjeleket felváltották a nappalok, a fényevők szívókái visszahúzódtak, darázsderekuk eltűnt, egészséges bőrszínük lett. Egyezséget kötöttek a rágcsálókkal, így ők lettek a dió és mogyoró fő importországa, nyaranta pedig előszeretettel látogatták a csepűrágók előadásait.

Már csak egyetlen fontos feladat maradt, hogy a fényevők megszavazzák megújult országuk nevét. Az immár napsütötte, meleg éghajlatú Fényestér lakói az emberek.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: