Szabó Attila

A PIROS LABDACS

A PIROS LABDACS

Mint általában, ma is rosszkedvű volt a reggel a Kiserdőn. Tihamér hanyag eleganciával lökte ki a kertajtót, s a kiolvasott újságot a bokor tövébe dobta. Ödön bácsi rettegve osont fától fáig, nehogy valami baja történjen útközben.  Dádé rohanós léptekkel haladt, mint mindig, s elviharzott a lesütött szemű koldus előtt. A Fiú a Lány háza előtt álldogált, és ma sem merte bedobni a postaládába a szerelmeslevelet. Terényi úr türelmetlenül várta a taxit. Ő egy fontos ember, nem ér rá gyalogolni, hogy is ne! Hajnalka az ágyban nyújtózkodott, és nem volt kedve felkelni. Ráér még iskolába menni, ráér, ráér. Hiába pittyegett az ébresztőóra a füle mellett, aludt tovább. Füzike anyó sóhajtozva nézte a függönyön át a kinti világot, hátha jön hozzá valaki, de ma sem látogatta senki. Az erdész fancsali arccal figyelte a sok gyereket, akik vidám kacajukkal minden reggel majdnem tönkretették a rosszkedvét. Ilyesféleképp szomorkodtak, dühöngtek, fancsalodtak reggelente a Kiserdőben. Megszokták már. Jól van ez így, hogy is lehetne másképp?

Fél nyolc körül az erdész piros labdacsot talált a tisztás közepén. Először nem törődött vele, lapátra seperte, s a kukába dobta. De a labdacs visszagurult oda, ahol rátalált. És ezt még háromszor megismételte. Csökönyös labdacs volt, különleges, igéző… Ej, no, vakarta állát az erdész, és akkorát bömbölt, hogy hamarosan a Kiserdő összes lakója a tisztáson gyülekezett. Találgatták, hogy került oda ez a különös, piros labdacs.

Az óvodások szerint a Télapó rénszarvasa vesztette el a piros orrát, amikor összeütközött egy gonosz sejtelemmel a felhők között.

Terényi úr úgy tudta, ilyen labdacsokat az erdei részvénytársaság kincses ládájába rejtenek, hogy ha erőszakkal felfeszítik, festékkel permetezzék be a rengeteg aranypénzt.

A Lány úgy vélte, egy álmodozó ifjú szíve lehet, tele nyughatatlan, szomorkás dallammal. A Fiú erre elpirult.

Hajnalka szerint óriási piros pont, amit a szorgalmasok kapnak kitartó semmit-tevésükért. A többi iskolás csak bólogatott, és arra gondolt, hogy innentől ők is szorgalmas semmittevők akarnak lenni.

Ödön bácsinak eszébe jutott a világvégét jelző jóslat, és kijelentette, hogy a labdacsot meg kell semmisíteni, bár valószínűleg az sem segít, hisz a világvége már itt van, a Kiserdő szélén, és öles léptekkel közeledik. Akkor egy kicsit mindenki elhallgatott, de nem hallottak semmit, csak a szél zúgását.

Dádé biztos volt benne, hogy valaki ezzel akarja megzavarni a Kiserdő békés, barátságos közösségét. A sarki koldus megkérdezte, van-e valakinek egy felesleges száraz kiflije, mert már nagyon éhes. Lepisszegték, hogy most nem érnek rá ilyesmire.

Füzike anyó úgy vélte, a lánya így küldött üzenetet, hogy megszületett az unokája. Ilyen mosolygós csecsemő lehet, mint ez a labdacs, mondta pityeregve.

A polgármester szerint állami kitüntetést küldtek neki, amit haza is visz a vitrinbe. A többiek rosszalló tekintetét látva aztán meggondolta magát.

Volt, aki égi csapásnak vélte, volt, aki a megváltás hírnökét látta benne. Volt, aki morgást hallott belőle, másokat a napsütésre emlékeztette. Az esti hírekben bemondták, hogy óvakodjanak a piros labdacstól, mert lehet, hogy ragályos.

Biztosat senki nem tudott, de Tihamér másnap összeszedte a csipkebokor tövéből a kidobált újságpapírokat, hisz sohasem lehet tudni. Ödön bácsi megnyugodva lépegetett az ösvényen, mert a piros labdacs mégsem hozta el a világvégét. Hajnalka már hajnalban felkelt, és ugrálva szaladt az iskolába. A Fiú és a Lány a kerti padon nevetgélt összebújva. Terényi úr gyalog ment a munkahelyére, Dádé vitt egy vajas kiflit a sarki koldusnak, Füzike anyó pedig felszállt a városi buszra, hogy meglátogassa
a lányát.

Az erdész fütyörészett, és nagyot köszönt a gyerekeknek. Aztán kiment a tisztásra meglesni a piros labdacsot. De az már nem volt ott. Hogy is lett volna! Beköltözött a Kiserdőben lakók álmaiba, s ott habfürdőzött, noszogatott, danolászott boldogan.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: