Z. Karvalics László

ROBOTOK A KERTEK ALATT

ROBOTOK A KERTEK ALATT

A mesék szörnyeit kellő bátorsággal és erővel le lehet győzni, de mind gyakrabban találkozunk az egyre okosabb robotok fenyegetésével. Biztos hallottál már ügyes számítógépes programokról, amelyek a legjobb sakkozókat és kvízjátékosokat is felülmúlják. Sokan attól tartanak, hogy ma még csak a játékban győznek le minket, de holnap talán kiirtják vagy rabigába hajtják teremtőiket, a náluk fejletlenebb emberiséget. Több tucat tudományos–fantasztikus regény és film született már ebben a témában.

Ami a képzeletben lehetséges, a valóságtól roppant távolságban van. Nem kell attól tartanunk, hogy a robotok benyitnak az ajtón, és kitessékelnek minket a házból. Elég, ha végiggondoljuk, mit tudnak a legfejlettebb mesterséges intelligencia-eszközök:

  • számolni;
  • jeleket (például hangot, betűt vagy képet) számokká és számokat jelekké alakítani;
  • betáplált adatot rendszerezni és gyorsan visszakeresni;
  • program alapján automatikusan műveleteket végrehajtani.

Vajon mire nem képesek (és nem is lesznek belátható időn belül)?

  • Emberi tervezőik nélkül önállóan létezni és műveleteket végezni;
  • öntudatra ébredni, saját célokat teremteni, és ahhoz igazodva cselekedni;
  • gondolkodni: jelentést és értelmet adni dolgoknak, s azokat személyes érzésekkel párosítani.

Érdekes, hogy amíg az 1950-es években a korai robotok bumfordi bádogdobozok voltak, senki sem tartott tőlük. Ahogy a rajzokon, képeken és filmekben egyre emberszerűbbek lettek, akár az emberrel összetéveszthetővé váltak, félelmetesebbnek is látjuk őket.

Van, aki úgy hiszi, a robotokban, akárcsak a mesebeli szörnyekben, a másik embert látjuk, akitől félünk. De csak részben van igazuk: a jövővel kapcsolatban is sok bennünk a bizonytalanság, az újdonságokkal gyakran nehéz megbarátkozni, és a környezetünkben egyre nagyobb számban feltűnő, okos gépek is aggodalommal tölthetnek el bennünket.

Az igazi kérdés azonban, hogy vajon a robotok ma milyen szerepet kapnak az életünkben. Milyen mesterséges intelligencia-megoldásokat használunk a hétköznapokban? Ha utánajársz a kérdésnek, különös, izgalmakkal teli világba kalandozhatsz. Tudósok és mérnökök seregei dolgoznak azon, hogy egyre nagyobb tudású eszközök egyre több területen könnyítsék meg az életünket és a munkákat.

 

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: