Parapatics Andrea

RIGOLYÁS KIRÁLY PISZTOLLYAL

RIGOLYÁS KIRÁLY PISZTOLLYAL

Előfordult már, hogy a szüleiddel elmentetek bevásárolni, és néhány dolgot elfelejtettetek megvenni? Volt, hogy felelés vagy dolgozatírás közben nem jutott eszedbe, amit annyiszor átnéztél előtte? Ilyenkor a memóriád tréfál meg. A bevásárláshoz persze készíthetsz listát, de az iskolában sokszor csak az emlékezetedre támaszkodhatsz, ezért is érdemes fejleszteni.

Az emlékezet mindenkinél kétféle: rövid és hosszú távú. Tanuláskor az a célunk, hogy az ismereteket minél hosszabban, napokig, hetekig, de akár évekig, évtizedekig ne felejtsük el. A felejtés mértéke elsősorban az információk „bevésésétől” függ, és hogy milyen érzelmeket, élményeket, hangulatot kapcsolunk hozzájuk.

A hosszú távú tárolás egyik módja, ha nemcsak megtanulod, amit kell, hanem el is gondolkodsz rajta: például, ha megpróbálsz elképzelni és akár le is rajzolni egy történelmi eseményt vagy természeti jelenséget. Minél színesebb képet készítesz, minél érdekesebb gondolatokat társítasz a tanulnivalóhoz, annál biztosabban megjegyzed.

Az ly-os szavak tanulásához találj ki olyan mondatokat, amelyek nyelvtanilag helyesek, és a legtöbb szavukban szerepel ez a betű, tartalmukban viszont meglepőek. Képzeld el, miközben egy rigolyás király a lakályos erkélyen mosolyogva, de pisztollyal a kezében kér petrezselymet a levesébe. Ezt a jelenetet biztosan meg tudod jegyezni! Vagy ezt: A gólya, az ölyv és a karvaly ugyanarra a békára csaptak le a nádasban, miközben a seregély vígan lakmározott mellettük a szőlőből. Ennél a mondatnál az is segítség lehet, hogy minden benne szereplő madárnév ly-nal írandó.

Ha nem szeretsz rajzolni, mégis látványos segédletet akarsz, szerkessz szellős ábrát a tankönyv sűrű szövegéből a füzetedbe, vagy akár digitálisan. Először a legfontosabb egységeknek adj egy buborékot, majd azokból ágazhat a többi, de vigyázz, hogy ábrád átlátható maradjon. Az első ábrádra az összes információt ráírhatod, majd készíts egy újat, amin már csak a nagyobb buborékok szerepelnek, és próbáld meg kiegészíteni fejből. Tudásodat úgy is ellenőrizheted, ha a kész ábra alapján egy újat rajzolsz üres buborékokkal, így a tananyagnak csak a vázlatát látod, amelyet emlékezetből kell kitöltened.

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: