Reszler Gábor

JÉGBE ZÁRT KONTINENS

JÉGBE ZÁRT KONTINENS

Azon a hajnalon az emberek szörnyű nagy hidegre ébredtek. Hálósapkájuk odafagyott az ágyhoz, a konyhában a kenyér annyira megkeményedett, hogy csak baltával lehetett darabolni. A hirtelen jött dermesztő fagy a pincékben tárolt bort sem kímélte, sorra szétfeszítette a hordókat. Az 1709. január 5-éről 6-ára virradóan betört hideghullám egy nap alatt egész Európát jégbe zárta. Angliától Oroszországig, Itáliától Skandináviáig tomboltak a hóviharok, napokon át mínusz húsz foknál is hidegebb volt, és a fagy három hónapon át nem engedett. A madarak élettelenül hulltak le az ágakról, az állatok az istállóban fagytak halálra, a fatörzsek pedig recsegve, ropogva hasadtak szét, mintha láthatatlan óriás favágó zúzná össze valamennyit. A templomok harangjai elnémultak, mert a dermesztő fagytól megrepedtek. Rémület lett úrrá a falvakban és városokban élőkön. Ha tehették volna, legszívesebben barlangok mélyére húzódnak, hogy a medvékhez hasonlóan téli álomban vészeljék át a borzasztó telet.

A szörnyű hideg Franciaországot sújtotta a legkeményebben. A hóviharok járhatatlanná tették az utakat, a városokba csak nagy nehézségek árán szállíthattak élelmet. A londoniak a Temze folyó jegén vásárt tartottak, a velenceiek gondolák helyett korcsolyákon járták be a várost. A gyógy-fürdőiről híres német város, Aachen (ejtsd: áhen) forró vizű forrásai befagytak a zord időben. A folyókon harminccentisre hízott a jég, elbírta a nehéz szekereket, szánokat. A Balti-tenger négy hónapon át jégpáncélba öltözött, és utazók arról számoltak be, hogy gyalogosan vagy lóháton keltek át Dániából Svédországba, Norvégiába.

Az iszonyatos hideg nem kímélte a gazdagokat sem. A palotákat hatalmas ablakaikkal, óriási, fel-fűthetetlen szobáikkal nem zord telekre tervezték. XIV. Lajos király sógornője azt írta egyik rokonának, hogy hiába ül szőrmékbe burkolózva a lobogó tűz mellett, hidegtől dermedt kezével alig tudja a tollat tartani. A Napkirály udvari életét emlékirataiban megörökítő Saint-Simon (ejtsd: szenszimon) herceg 1709 rettenetes teléről feljegyezte, hogy a versailles-i (ejtsd: verszáji) kastély lakosztályaiban a kandalló peremén álló borosüvegekről jégdarabok potyogtak.

Magyarországot sem kerülte el az ítéletidő. A több napig tartó viharos februári hóesés szinte teljesen betemette Sopront, az emberek napokra a házaikban rekedtek. Országszerte elfagytak a szőlőültetvények, és más gyümölcsfákhoz hasonlóan tönkrementek a diófák. Az áprilisi olvadás előbb jégzajlást, majd áradásokat okozott, és a medrükből kilépett folyók szarvasmarhákat, juhokat sodortak el.
A kiszáradt gabonavetést tavasszal sok helyen felszántották és újravetették. A zord tél okozta élelmiszerhiány éveken át éhínséget okozott Európában.

A klímakutatók napjainkig sem találják a rendkívüli és tartós hideg magyarázatát. Talán az 1709 előtti vulkánkitörések hatalmas mennyiségű por- és hamufelhője, valamint a kiterjedt napfolttevékenység miatt halmozódott fel északon a szokatlanul zord, sarkvidéki hideg.

Kapcsolódó segédanyagok: