Reszler Gábor

ISTENEK ELEDELÉBŐL MINDENNAPOK CSEMEGÉJE

ISTENEK ELEDELÉBŐL MINDENNAPOK CSEMEGÉJE

„Jaj, de jó a habos sütemény” – énekelte sóvárogva a szegény árva gyermek a második világháború alatt komponált dalban. Sanyarú sorsa miatt csak álmodozott a vágyott csemegéről, ahogyan évszázadokon át nagyon sokan, hiszen az étkezések főfogásait követő finomságokat csupán a leggazdagabbak asztalánál kínálták. Az ókori Mezopotámiában és Indiában az édességeket kizárólag az istenek eledelének szánták, azok jóindulatát remélve. Hérodotosz, az ókori görög történetíró a perzsák születésnapi lakomáiról feljegyezte, hogy a kemencében sütött illatozó húsokból a falatozók keveset ettek, annál többet az egyszerre feltálalt többféle nyalánkságból. A görögökről ellenfeleik azt tartották, hogy éhesen kelnek fel az asztaltól, mert ebéd után nincs semmilyen ínycsiklandozó fogás. Bezzeg, ha ilyesmit tennének eléjük, sosem hagynák abba az evést.

A főétkezést követő első édességek valószínűleg aszalt gyümölcsökből és mézbe mártott falatokból álltak. Később a sokféle desszert készítését a cukornádból nyert édesítőszer tette lehetővé. Európában a 12. század végéig ritkaságnak számított a cukor, ahogyan a lakomák végén kínált desszertek is. Maga a „desszert” elnevezés a francia „letakarítani az asztalt” jelentésű szóból ered, amely arra a tényre utal, hogy a csábító finomságokat csak a főfogások eltávolítása után szolgálták fel. A tálalás korai formájában egyszerre helyeztek minden édességet a vendégek elé, később egymás után szervírozták a szem-szájnak kedves csemegéket. A desszertek számos változata alakult ki az idők során a kekszektől a süteményeken és pudingokon át a fagylaltokig. Míg a világ egyes részein, így Görögországban, Kínában vagy Nyugat-Afrikában nincs hagyománya az étkezést lezáró desszerteknek, addig a nyugat-európai étkezési kultúra elképzelhetetlen azok nélkül.

A számtalan finomság közül igen kedveltek az egy-két falatnyi aprósütemények. A francia cukrászművészet híres ínyencsége a macaron (ejtsd: makarón), amely két, talpával egymáshoz fordított, krémmel vagy lekvárral összeragasztott mandulás habcsókból áll. Arab közvetítéssel jutott Perzsiából Itáliába, majd Franciaországba. Feltételezik, hogy a firenzei Medici (ejtsd: medicsi) Katalin, II. Henrik francia király felesége vitte magával a receptet az esküvőjére. A macaron gyorsan kedveltté vált az előkelők körében. A másik aprósütemény, a madeleine (ejtsd: mádlen) keletkezését legendák övezik. Legtöbben úgy vélik, hogy Madeleine Paulmier (ejtsd: mádlen pulmié), a száműzött lengyel uralkodó, I. Stanislaw szakácsnője készítette először, aki desszertjeivel XV. Lajos francia királyt is elkápráztatta. A kagyló alakú süteményhez használt fém sütőformák az 1700-as évek közepétől széles körben elterjedtek. Az angolszászok egyik legrégebbi és legkedveltebb édessége az almás pite. Az első fennmaradt receptje 1381-ből ismert. Az amerikaiak többsége ugyanakkor úgy véli, ezt a süteményt az Újvilágban készítették először. A valóságban az angol kivándorlók ezzel a kedvenc és hagyományos finomsággal kívánták családiasabbá, meghittebbé tenni új otthonukat.

Kapcsolódó segédanyagok: