Reszler Gábor

HA MEGINDUL A FÖLD

HA MEGINDUL A FÖLD

Hosszú századokon át égetéses irtással tisztították meg az emberek a fás, bokros területeket, hogy szántókhoz jussanak. Ahogyan gyarapodott a népesség, úgy martak ki tűzzel újabb és újabb részeket a rengetegből. A megtisztított föld kezdetben nagyon jól termett, de egy-két évtized múlva kimerült, és újabb erdőfoltokat kellett felégetni. A mértéktelen erdőirtás komoly veszélyekkel jár.

A meredek lejtők átázott talaja könnyen megcsúszhat, és a völgyben fekvő falvakat maga alá temetheti. Nemcsak az átgondolatlan emberi beavatkozások, hanem a természet erői, így az özönvízszerű esőzések és a viharos szelek is pusztítják
a földtakarót.

Földcsuszamlásokról napjainkban is olvashatunk, de tudunk évszázadokkal korábban bekövetkezett tragédiákról. A svájci település, Goldau neve törmeléket jelent, pusztító földmozgásokra emlékeztet. Ott a legnagyobb földomlás 1806 szeptemberében következett be, amikor a lezúdult talaj és kőtörmelék szökőárt okozva elérte a Lauerz-tavat [ejtsd: láuerc]. 1903 áprilisában Kanadában a Teknős-hegy oldala indult meg, és maga alá temetett egy bányászfalut. Magyarországon is előfordultak hasonló földmozgások. Különösen az alámosott löszfalak jelentenek veszélyt. Balatonfűzfőnél 1914-ben csúszott meg a lösz, és a síneket a rajta haladó mozdonnyal, vasúti kocsikkal együtt beletolta a tóba. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a vasúti pálya újjáépítése sokba került.

A meredek lejtők, hegyoldalak talajának megvédését már régen is teraszok építésétől remélték. A rendkívül fáradságos, sok munkával járó munkálatokat mérnöki gondossággal végezték. A lépcsőzetes mezők az ott élők élelmezését szolgálták, és egyúttal varázslatossá tették a tájat. A kínai–vietnami határ közelében fekvő Sárkány Gerince nevű teraszos rizsföldek napjainkban turistalátványosságok is. A parcellák a folyópartról indulnak, és a hegyoldalakon keresztül 66 kilométer hosszan, zöld kábelekre emlékeztetve tekeregnek. A határ másik oldalán a vietnami Sa Pa [ejtsd: szá pá] város rizstermő teraszait bambuszerdők ölelik. A portugáliai Douro-völgy [ejtsd: doró] folyóparti dombjait szőlőültetvények mezői tagolják.

A mai Peru területén, az Inka Birodalomban szintén elterjedt a teraszos művelés. Az 1911-ben felfedezett, több mint kétezer méter magasságban fekvő romváros, Machu Picchu [ejtsd: mácsú pikcsú] szűk teraszainak oldalfalait kőtömbökből építették. A termőföldet a völgyekből hordták fel a városlakók, hogy kukoricát, burgonyát, babot termeszthessenek. Bár évszázadokkal ezelőtt a város elnéptelenedett, a kőfallal megerősített parcellák napjainkig megtartották a földet.

A szél erejének kitett termőtalajt fásítással igyekeznek megvédeni. A török kiűzése után Magyarország középső részein az elvadult tájat szél fújdogálta helyekként emlegették a kortársak. A porfelhőt kavaró szélviharok ellen gyorsan növő, szívós fákat ültettek. Erre legalkalmasabbnak az Amerikából Európába hozott akácot találták. A földművelés színvonalának emelésén fáradozó evangélikus lelkész, Tessedik Sámuel az 1700-as évek második felében az alföldi futóhomok megkötéséhez ezt a fát ajánlotta. Száz évvel később a földbe erősen kapaszkodó fehér akác fasorai, erdőfoltjai országszerte dacoltak a széllel.

Kapcsolódó segédanyagok: