Reszler Gábor

FORGATAG FALOVAK NYERGÉBEN

FORGATAG FALOVAK NYERGÉBEN

Vásári sokadalmak és vidámparkok elmaradhatatlan kelléke a körhinta. A régen kézi, napjainkban gépi erővel hajtott, kör alakú szerkezet állatfiguráira ülhetnek fel a szórakozni vágyók. A körhintázás előzményei a lovagkorig nyúlnak vissza, ezért a hagyományos ringlispílen fából faragott, díszes lovak nyergébe kapaszkodhatnak gyerekek és felnőttek.

A keresztes hadjáratok idején ismerték meg az európaiak a bizánciak és arabok körében népszerű lovasjátékokat, melyekben a lovasok körbe-körbe vágtáztak, miközben agyaglabdákkal igyekeztek eltalálni egymást. A lovagi próbákon a résztvevők lemérhették lovagló tudományukat és ügyességüket. Az olasz nyelvben a körhinta jelentésű carosello (ejtsd: károszelló) szót lovas-bemutató, lovagi torna értelemben is használják, utalva a régi, játékos harci gyakorlatra.

Évszázadokkal később a körforgásos vitézségi próbán a labdadobálás helyett a lovasok a fejük fölött lógó gyűrűket igyekeztek letépni lándzsájukkal. A díszes öltözékükben, lovuk hátán körbe-körbe vágtázó felvonulók a francia királyi udvarban színpompás ünnepélyek szereplői lettek. A legfényesebb körlovaglást a Napkirály, XIV. Lajos rendezte 1662 nyarán. A királyi palota előtti téren az alkalomhoz illő nézőteret építettek a hercegeknek, udvarhölgyeknek, előkelőknek, hogy zavartalanul gyönyörködhessenek hétszáz lovas órákon át tartó színes forgatagában. Maga a király római császárnak öltözve csodaszépen felszerszámozott lovon pompázott a felvonulók gyűrűjében. Ennek a körlovaglásnak az emlékét máig őrzi a Körhinta tér Párizs központjában.

Az 1700-as évek elején tűntek fel vásárokon a maiakhoz hasonló körhinták. A faragott lovak rúdon vagy láncon lógtak, és a szerkezetet körben vezetett állatokkal vagy emberi erővel forgatták. Joseph Merlin óra- és hangszerkészítő feltaláló forgó szerkezetét zenegéppel kapcsolta össze, amely muzsikával szórakoztatta a körhintázókat. A padlóhoz rögzített ló figurájú, gőzgéppel hajtott ringlispíl 1861-ben mutatkozott be először az angliai Bolton városában. A vásározók azon csodálkoztak, hogy a gyorsan pörgő játékszeren ülő, bátor lovasok nem repültek ki ágyúgolyókként a nyergekből. Egy angol mérnök fogaskerekeket és hajtókarokat illesztett a körhinták falovaihoz, így azok vágtázáshoz hasonlóan mozogtak. A villany elterjedésével a hintákra villany-motort szereltek, és színes elektromos lámpákkal, tükrökkel tették még hívogatóbbá a forgó játékszert. A vidámparkok körhintáinak díszes vagy valósághű nyergei mellett Amerikában kedvelték a nyereg nélküli falovakat. A lóháton ülő gyerekek vadlovak szelídítőjének képzelhették magukat. Népszerűek maradtak a láncos lengőhinták, melyek a szárnyalás illúzióját adják.

Az igényesen kivitelezett körforgók néhány fennmaradt darabja ma már műemlék. Európa legrégibb megőrzött körhintáját 1892-ben ügyes kezű asztalosmester készítette, és napjainkban a prágai műszaki múzeumban őrzik. 1906-ban készült a budapesti vidámpark szintén műemléki látványossága. A nyolcszög alaprajzú, gyönyörű szecessziós épületben látható körhinta szinte visszaröpíti látogatóit a múltba angyalkás hintójával, rugós vagy szilárdan álló lovaival, forgóülőkéivel és ide-oda billegő kishajóival.

Kapcsolódó segédanyagok: