Reszler Gábor

EGYSZARVÚK ÉS TÖBBSZARVÚK BŰVÖLETÉBEN

EGYSZARVÚK ÉS TÖBBSZARVÚK BŰVÖLETÉBEN

A mezőkön legelésző kétszarvú állatokat látva nem lepődünk meg, ám ha egy- vagy épp kettőnél több szarvú lényről hallunk, rögtön felkapjuk a fejünket. A nem megszokott, különös állatok mítoszát – köztük az egyszarvúét – a hiszékenység, a babonás félelem és a rettegés a betegségektől formálta évszázadokon át. A mesés unikornis neve a latin unus [ejtsd: únusz] ‘egy’és cornu [ejtsd: kornu] ‘szarv’ szavak összetétele. Hírét a perzsa király udvarából szülővárosába visszatért Ktésziasz ókori görög orvos hozta magával. Fehér testű, ló nagyságú csodás állatról beszélt, amelynek homloka közepén egyetlen fél méter hosszú, a tövében patyolatfehér, középen fekete és a végén tűzvörös szarv ékeskedik. Bizonygatta, hogy a belőle reszelt por megoltalmaz a mérgektől, aki pedig az egyszarvú szarvából készített ivóedényből iszik, azt elkerülik a betegségek. Az unikornis legendáját tovább színezték az évszázadok. A görög filozófus, Ailianosz hatszáz évvel később az állatok természetéről szóló művében már vörös szőrű, dús sörényű, elefántéhoz hasonló lábú és kecskefarkú lényként írta le az egyszarvút, amelynek vérfagyasztó üvöltésétől a legmerészebb vadászok is megijedtek.

A betegségektől rettegők hitelt adtak a tudósok szavának, és keresni kezdték a csodálatos állat szarvát, hogy meggyógyuljanak. Egyre többen bizonygatták, hogy sikerült elejteniük a mesés unikornist, és zsákmányként magukkal hozták a szarvát.

A középkorban Európa királyi kincstáraiban és a templomokban több tucat egyszarvú-szarvat őriztek. A Párizs melletti Saint Denis [ejtsd: szen döni] székesegyházban lévő, két méternél hosszabb szarvról azt mesélték, a perzsa király küldte a monostornak. A velencei Szent Márk templom egyszarvú-szarvaiból gyógyítónak hitt port reszeltek, amíg meg nem tiltották a rongálást. IV. Edward angol király nővérének lakodalmán a terembe és az asztalokra egyszarvú szarvakat hozatott, hogy azok óvják az ifjú pár és a násznép egészségét. (Ezek valójában narválagyarok voltak.) A titokzatos betegségekben szenvedő gazdagok gyógyulásukat remélve minden pénzüket, sőt olykor egy egész várost hajlandóak voltak odaadni a csodatevőnek tartott szarvért, amelynek eredetiségéért természetesen senki sem kezeskedett. A középkori orvosi könyvek tovább erősítették a hitet, hogy lázra, kutyaharapásra, skorpiócsípésre biztonsággal használható a porrá őrölt szarv.

Másokat a többszarvú állatok bűvölték el. Akadnak olykor a nyájakban kettőnél több szarvú juhok és kecskék, amelyeknek fölös számú szaruképződményei a szarvcsap sérülésével keletkeznek. Mivel a tenyésztett állatok között ritka az ilyen egyed, ezért felkeltették a kastélykertjeikkel dicsekedő arisztokraták érdeklődését. A feljegyzések szerint sokszarvú juhokat tartottak az 1560-as években báró Zay Ferenc felső magyarországi birtokán, ahol négy-, sőt ötszarvú bárányok legelésztek dámszarvasok, bölények és kecskék között. A vadon élő többszarvú állatok fejékét trófeagyűjtők keresték. Különösen becsessé vált a 19. században a négykampójú alpesi zergék fejdísze. Az érdeklődés hatására furcsa módon feltűntek a piacokon négy-, ötkampójú, sőt nyolckampójú zergetrófeák is. Egy jó nevű svájci gyűjtő nagyon sok pénzt áldozott a szemet gyönyörködtető ritkaságért. Irigykedő vadásztársai azonban hamarosan kiderítették, hogy csupán ügyesen elkészített hamisítványt vásárolt.

Kapcsolódó segédanyagok: