Reszler Gábor

A KALAPOS LÁNY DIVATBABÁI

A KALAPOS LÁNY DIVATBABÁI

Ízlésesen öltöztetett babák keltek útra a francia királyi udvarból, hogy népszerűsítsék azállandóan változó divat legfrissebb ruhakölteményeit. XVI. Lajos felesége, Marie Antoinette (ejtsd: mári ántoánet) bízta meg varrónőjét, hogy a divatbabákat öltöztesse a legújabb viseletbe, és küldje el ajándékba nővéreinek és édesanyjának, Mária Terézia osztrák császárnőnek. A kisebbek akkorák voltak, mint egy játékbaba, de akadtak köztük embernagyságúak. A divat 18. századi futárjai hamar közkedveltek lettek az európai uralkodók körében, és megerősítették Párizs divatformáló szerepét. A divatmagazinok megjelenéséig ezeknek a babáknak köszönhetően követték Londontól Szentpéter-várig a rokokó stílus tobzódóan változóöltözködését és hajviseletét. Azokban az évtizedekben a divat fogalma újjászületett, egyet jelentett az állandó változással, az évszakhoz, napszakhoz igazított szokatlan megoldások keresésével. A szabómestereket ruhaművészként dicsérték. Közülük emelkedett ki és vált ismertté Rose Bertin (ejtsd: róz bertan), a francia királyné varrónője.

A később divatminiszterként emlegetett lány kispénzű családból származott, és már tizenhat évesen dolgozni kényszerült. Párizsba költözött, és az arisztokraták körében népszerű kalapszalonban tanult mesterséget. Gyorsan kitűnt kézügyességével, a kalapoknak tetszetős formát, szemet gyönyörködtető díszítést álmodó, élénk fantáziájával. 1774-ben találkozott a divatkedvelő királynéval, attól kezdve Rose Bertin hetente mutathatta be Marie Antoinette-nek legújabb ruhakölteményeit. A királyné varrónője a ruhák egyedi és szokatlan díszítésével ért el lélegzetelállító hatást. Ismét felfedezték az öltözékek és hajak kiegészítőjeként az élő- és művirágot. A selyemből, bársonyból szabott szoknyák felületét gazdagon borították szalagokkal, csipkékkel, olykor színes tollakkal.

A divatot a királyné formálta, az udvarhölgyek, arisztokrata dámák pedig kritikátlanul utánozták. Marie Antoinette sosem jelent meg kétszer ugyanabban az öltözékben. Rose Bertin egy alkalommal megjegyezte: „A királyné nem követi a divatot. A divat követi őt.” A francia király felesége elvárta környezetétől, hogy az általa diktált változásokat elfogadják. Amikor egyik udvarhölgye kétszer ugyanabban a ruhában mutatkozott, három hónapra kitiltotta a palotából.

A túlzásba vitt drága öltözködés visszatetszést keltett a szegények körében, akiket felháborított a királyi udvar pazarlása. A felhalmozódott társadalmi feszültség 1789-ben forradalomba torkollott, és Marie Antoinette sorsa tragikusra fordult. Rose Bertin elvesztette előkelő megrendelőit, divatos kalapok és ruhák helyett a forradalom háromszínű kokárdáinak árusítására kényszerült. A divat változásait mesterien uraló üzletasszony a forradalom bukása után sem szerezte vissza ízlésformáló szerepét. A divatbabák más tervezőkre vártak.

Kapcsolódó segédanyagok: