Jámborné Balog Tünde

PEZSDÜLJENEK A VIZEK

PEZSDÜLJENEK A VIZEK

Pezsdüljenek a vizek élő állatok nyüzsgésétől, szól Isten a legszebb régi magyar bibliafordításban, és az ötödik napon megteremti a vízi állatokat, hogy szaporodva és sokasodva betöltsék a tenger vizeit. Az óceánokban, a szárazföldek folyó- és állóvizeiben pedig pezsegni kezd az élet, hogy ellássa élelemmel az ősidők embereit szerte a földgolyón.

A hal a bőség és a jólét jelképe lett nálunk a Kárpát-medencében is, hiszen akkor is volt a vizekben, ha elvándoroltak a vadak vagy rossz volt a termés. Újkőkori települések szemétgödreiben halcsontokból, pikkelyekből álló vastag rétegeket találtak a régészek. Fele víz, fele hal, mondták a régi öregek a Tiszáról, a Dunáról, a Dráváról még a 20. század elején is.

Az élelem megszerzése az ember fennmaradásának alapfeltétele volt. Ezért alakult ki az ősidőktől kezdve kultusz (vallásos tisztelet) a halak és a halfogás, sőt a halászok és eszközeik (hajó, háló, horgony) körül. Mítoszok, mágikus szokások, művészeti alkotások fontos elemei. Ausztrália bennszülöttei sziklarajzokon örökítették meg a földrész halait, köztük az óriás ausztrál sügér, a barramundi lenyűgöző, csontvázát is megmutató képét. Több ezer éves egyiptomi sírkamrák falán csodálhatjuk a Nílus élővilágát, a föld termékenységét biztosító folyam szimbólumát. Krétán és az Égei-tenger szigetein szépséges ókori falfestményeken delfinek és halrajok, tintahalak ficánkolnak; táncosok kecsességével visz dús halfüzéreket a halászfiú. A babiloni papok halformájú föveget viseltek istennőjük tiszteletére.

A görög és római mitológiában is a termékenységet jelképezik a halak. A szerelem istennője a tenger habjaiból születik. Kísérői, a sellők és tritonok, félig hal-, félig emberalakú lények. Távol-Keleten különös kultusza alakult ki a koinak nevezett, aranyló színekben tenyésztett pontyféléknek. Eredete egy kínai legenda, amelyben a koik ár ellen úsznak felfelé a Sárga folyón, ám egy zuhatag útjukat állja. Megpróbálnak felugorva átjutni, de sorra visszaesnek. Mégis újra és újra megkísérlik. Végül egyiküknek sikerül a feljutás, így lesznek a koik a bátorság és a kitartás jelképei Kínában. Japánban a rendíthetetlen hűségű szamurájokat példázzák. Eredeti (bőségre és termékenységre utaló) jelentésük azonban továbbra is megmarad: a festményeken, fametszeteken párban ábrázolt koik hagyományos esküvői ajándékok.

Szerelemre utal a magyar népköltészet visszatérő motívumaként a hal, sőt a háló is. Kivetik a hálót, megfogják a márnát, próbálja rávenni egy vidám népballadában az anyja Görög Ilonát, hogy ne menjen el megnézni a magát halottnak tettető legényt. A Hej, halászok, halászok kezdetű népdalban a hálóba akadt keszegről éneklik, hogy nem eszik az egyebet, csak szerelemgyökeret.

A vizek titokzatos mélyének képzelt vagy valós szörnyei a Gonosz és az Alvilág szimbólumai. Ilyen a hétfejű sárkány őse, a bibliai Leviatán és a Jónás prófétát elnyelő Cethal. Hajósok, halászok küzdelme a tengerrel és szörnyeivel ősrégi toposza (visszatérő vándortémája) az irodalomnak. Héraklész küzdelme a lernéi Hüdrával, Ahab kapitány harca a végzetet megszemélyesítő fehér bálnával, Moby Dickkel (ejtsd: mobi dik) vagy az öreg halász viaskodása a kardhallal az amerikai író, Hemingway (ejtsd: hemingvéj) híres regényében. Ebben Santiago (ejtsd: szantjágó) ugyan legyőzi a nagy halat, de csak csontvázát vontathatja partra: húsát a cápák útközben szétmarcangolják.

A Bibliában sokszor megjelenik a hal és a halászat. Jézus első tanítványai szegény halászok voltak. Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket, hívja őket, és azonnal hozzá szegődnek. Jézus csodatételeiben is ott vannak a halak. A kenyérszaporításkor több ezer embert lakat jól öt kenyérrel és két hallal. A csodálatos halfogásnál egy sikertelen halászat után Jézus szavára tanítványa újra kiveti a hálót, és két hajó telik meg a zsákmánnyal.

Amikor a Római Birodalomban a keresztény-üldözések idején a keresztet nem merték használni, a hal vált Krisztus jelképévé. Görögül ugyanis a hal IKHTÜSZ, betűit szókezdetként használva ez írható le: Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó. A katakombák (titkos földalatti keresztény templomok) falain, sírköveken, edényeken, mozaikokon megjelenő halábrázolások Jézust jelentették. Három egybefonódó hal pedig a Szentháromságot: Atyát, Fiút és a Szentlelket.

A hal ezért lett később kedvelt motívum nálunk is a népművészetben. Kapukra vésték, hímzésekbe rejtették, pálinkás butellákra írták, még mézesbábnak is megformázták.

Kapcsolódó segédanyagok: