Parapatics Andrea

KENYÉR RETÚRJEGGYEL

KENYÉR RETÚRJEGGYEL

A kenyér és számos különféle formája a legtöbb kultúrában a mindennapi betevőnk fontos része, így a magyarban is. A legtöbben valamilyen pékárut esznek reggelire vagy tízóraira, vannak leveseink és főételeink, amelyekhez szintén jólesik egy kis kenyér, és vacsorára is lehet belőle készíteni szendvicset vagy pirítóst. Ezért is szerepel több jól ismert közmondásunkban. Nézzünk közülük kettőt! Ezekben a kenyér, mondhatni, retúrjeggyel utazik, azaz oda-vissza mozog két ember között.

A kő nyilvánvalóan rossz viselkedésre utal. A rossz viselkedés pedig lehet egy gonosz, sértő mondat, árulás, cserbenhagyás, a kért szívesség elutasítása, be nem tartott ígéret, el nem végzett munka, de akár fizikai bántalmazás is. Az igazán nagylelkű emberek ezt is képesek jóval viszonozni: kedveset mondani, vagy legalább lenyelni a kikívánkozó rosszmájú megjegyzést, segíteni, megbízhatóan viselkedni még akkor is, ha a másik azt sosem viszonozza, és talán úgy érezzük: meg sem érdemli. Mindezeknek a jóságoknak a gyűjtőfogalma ebben a közmondásban a kenyér: olyan mindennapi élelem, ami ugyan nem tűnik nagy értéknek, de ha nem lenne, igencsak hiányozna. Ott pedig még nagyobb értéket jelent, ahol a család nem engedheti meg magának, hogy más finomságokkal helyettesítse. És miként lesz az egyszeri „visszaadásból” körforgás? Ha egy sérelmet jótettel viszonzunk, abból talán a másik fél is megérti, hogy érdemes inkább jóságosan viselkedni, így legközelebb már ő is „kenyeret” fog dobni „kő” helyett.

Másik közismert mondásunkban viszont a kenyér éppen a rossz cselekedet jelképe. A kölcsönkenyér visszajár nem egyszerűen azt jelenti, hogy amit kölcsönkérünk, azt vissza is kell adnunk. Inkább arra vonatkozik, hogy amikor valakivel rosszat teszünk – akár csak megvicceljük, akár valóban gonosz indulattal cselekszünk –, akkor azt az illető bizony viszonozni fogja, de nem éppen jóságosan. A kifejezés a magyar vagy magyar nyelvre fordított színdarabok, filmek, tévéműsorok címadásában is népszerű: ezekben visszajár a kölcsönlakás, a kölcsönkonyha, a -család, a -gyerek és a –baba, de még a kölcsönkinyír is, amelyek mind-mind a jól bevett mondás segítségével kívánják felkelteni a figyelmet.

A döntés a te kezedben van: a két bemutatott lehetőség közül a kenyér melyik szerepében szeretnél tanúja lenni a körforgásának? A kölcsönkenyér viszonzása sokszor könnyebbnek tűnik, mint felülemelkedni a mindennapok bosszúságain, de hosszú távon bizonyosan megéri kenyeret dobni a testi és lelki szempontból rászorulóknak.

Kapcsolódó segédanyagok: